I Sverige var 90% av topp ti-album i 2013 svenske. Her hjemme ser det ikke like lyst ut.
I en ny og omfattende rapport publisert av den internasjonale organisasjonen IFPI, som representerer over 1400 plateselskap over hele verden, kan vi lese at land som Japan, USA og til og med Sverige har 90% av sine egne artister på topp 10-listene for 2013. I Norge var kun 56% av topp ti album i 2013 norske.
At ledende land som USA har slike figurer å vise til er kanskje ikke rart, men hva i all verden er det som gjør at svensker har så mye mere sans for sin egen musikk enn vi har?
I rapporten står det også at live-fremførelser ikke har erstattet studiopptak som drivkraften i musikkindustrien, til tross for mange spådommer rundt dette med endringene som kommer av fildeling og streaming-tjenester.
"Mens plateselskap investerer 2,5 milliarder dollar i A&R (artister & repertoar, journ.anm.), er der lite som tyder på slike investeringer i ny musikk fra andre kilder. Alle de fem største liveturnéene i 2013 var gjennomført av artister som først ga ut album gjennom ni eller flere år før, med en av de med utgivelser 50 år bakover i tid. Få artister kan oppnå en bærekraftig musikk-karierre uten å ha produsert innspillt musikk", står det i rapporten.
Dermed ønsker fremdeles usignerte artister platekontrakt for å nå ut.
Samtidig har IFPI funnet ut at samarbeid med ulike merkevarer har blitt viktigere for musikkbransjen.
Hele rapporten kan du finne her.