Nyhet

Sondre Lerche med soundtrack til Søvngjengeren

Bidrar med lydspor til eks-konas filmregissørdebut.

Sondre Lerche har den siste tida begynt å bevege seg ut i helt nye territorier. Etter å ha covret mange gyldne, gamle helter og hippe, nye indie-artister gjennom årene, slo han sist måned til med et poptastisk cover av Miley Cyrus' Wrecking Ball. Og nå har han laget filmmusikken til den Sundance-nominerte spillefilmen The Sleepwalker, der han musikalsk viser seg fra helt ny sider.

Denne uken slippes det spesialkomponerte lydsporet til filmen, som har norgespremiere 31. januar, og har norske Gitte Witt, Christopher Abbott fra Girls (HBO), Michael Haneke og Lars von Trier-favoritten Brady Corbet i sentrale roller.

Søvngjengeren, som den er kjent som på norsk, er spillefilmdebuten til regissør Mona Fastvold, Lerches ekskone. Paret gikk fra hverandre i fjor, etter åtte år sammen. Filmen er den første norske produksjonen som noensinne har blitt plukket ut som én av 16 av omlag 5000 påmeldte filmer til Sundances prestisjetunge hovedkonkurranse, Grand Jury Prize. 


Filmens gåtefulle soundtrack er komponert og spilt inn i Bergen av Lerche og hans musikalske samarbeidspartner gjennom mange år, Kato Ådland.
Soundtracket består av 16 spor, hvorav fire er med vokal fra henholdsvis Marit Larsen, Nathalie Nordnes og engelske Sylvie Lewis, i tillegg til Lerche selv. Arbeidet med soundtracket ga Lerche en anledning til å utforske musikalske idéer, strukturer og teksturer som ikke har passet inn i lydbildet hans tidligere. 

- Søvngjengeren krevde en helt ny innfallsvinkel og følsomhet. Jeg så dette som en strålende mulighet til å endelig utforske et til tider dissonant og ambient lydbilde, som jeg lenge har hatt interesse for og kjent dragning mot, uttaler Lerche.

Under arbeidet med filmmusikken ble komponister som Tim Hecker, Steve Reich, The Caretaker, John Cage, Jerry Goldsmith, Bernard Herrmann, Tzenka Dianova, Kreng, samt filmer som Bergmans Persona og P.T. Andersons There Will Be Blood, relevante og inspirerende referanser.


- Den største, og mest frigjørende forskjellen denne gang, var å komponere musikk som jeg ikke selv skulle fremføre, fortsetter Lerche. Dette er også første gang jeg har komponert låter sammen med andre. Vi skrev mesteparten sammen i studio, improviserte og manipulerte lyder og idéer til råmateriale av filmen som ble sendt oss daglig fra filmsettet.

- Den største åpenbaringen for meg, var å jobbe med dissonans og ambiens. Noen av sporene vi laget, føles riktigere for meg enn mange av poplåtene jeg har skrevet. Det er bare en annen rytme. Det er umulig for meg å ikke ta med meg det jeg har lært av arbeidet med dette soundtracket videre i fremtidig låtskriving. Det har vært fantastisk frigjørende. Jeg kan ikke snu nå", avslutter Lerche.

The Sleepwalker Original Soundtrack er tilgjengelig digitalt og kan bestilles på vinyl via Sondre Lerches webside. Lerche spiller for øvrig på årets Sundance Film Festival. 


Hør en av låtene fra soundtracket, Palindromes, her: 

ANNONCE