Nyhet

Pete Seeger er død

Den amerikanske folk-sangeren og aktivisten døde i natt på sykehus etter kort tids sykeleie.

Den amerikanske folk-sangeren og aktivisten Pete Seeger, kjent for sanger som Turn, Turn, Turn! og If I Had A Hammer, har dødd i en alder av 94 år. Ifølge Seegers barnebarn Kitama Cahill Jackson døde folk-legenden på sykehuset NewYork-Presbyterian Hospital i natt av naturlige årsaker, etter kort tids sykeleie.

Seeger ble først kjent som et medlem av den millionselgende folk-kvartetten The Weavers, som så dagens lys i New York i 1948 og ble en viktig inspirasjon til folk-boomen i USA på 50- og 60-tallet. Siden fortsatte han som soloartist, og hans karierre strakk seg over intet mindre enn seks tiår. Seegers protestsanger lyktes i å provosere det amerikanske estiblishmentet såpass mye at han på 50-tallet ble sortelistet for sine "venstrevidde" synspunkter.

Seeger sang for arbeiderbevegelsen på 40- og 50-tallet, for demonstranter som kjempet for borgerrettigheter og mot Vietnam-krigen på 60-tallet, og for miljøvern- og antikrigssaken på 70-tallet og utover. Han gjenopplivet mange gamle viser, inkludert We Shall Overcome, som ble gjort til en kampsang for borgerrettighetsbevegelsen.


ANNONCE