Nyhet

The Brit Awards' fem største skandaler

Adele som viser stygge-fingeren til publikum og Michael Jacksons uventede besøk på scenen er blant favorittene. Får vi påskudd til lista i kveld?

Englands svar på Grammy Awards går av stabelen i kveld, for 34. gang. The Brit Awards avholdes i London og siden 1977 har den engelske musikkindustrien overrakt den prestisjefulle Brit (British Record Industry Trust) Award til primært engelske kunstnere.

Utdelingen sendes vanligvis ikke direkte, i det minste ikke etter det lite vellykkede forsøket i 1989 – hvor Mick Fleetwood, trommis i Fleetwood Mac og Samantha Fox var vertskap. Showet var svært dårlig innøvd og mottok tonnevis av kritikk i ettertid. 

Dramatiske hendelser har også vært obligatorisk for The Brits, for eksempel da offentligheten for aller siste gang fikk et glimt av Queens vokalist Freddie Mercury før han døde. Bandet mottok prisen for 'Outstanding Contribution to British Music' og det var enda ikke offentliggjort at Mercury hadde aids. Det faktum at han ikke hadde krefter til å engang holde en takketale, gav riktignok gode indikasjoner på at ikke alt var som det skulle.

Til tross for at eventen tross alt skal ha hovedfokus på musikk, er det mange andre aspekter som har lagt grunnlaget for de mest skandaløse og flaue øyeblikkene i The Brits historie. Se de fem verste her:

5) Adele viser sinna-fingeren til publikum

Det er viktig å holde seg til programmets tidsplan, noe som kan være spesielt vanskelig under evigvarende og dusinvis av takketaler. I 2012 vant Adele prisen for 'Årets Engelske Album', men ble avbrutt kun få sekunder inn i sin takketale. Da stod nemlig Blur klare for å spille et 11 minutter langt set. En tydelig skuffet Adele reagerte med å trekke seg tilbake, men rakk å vise den fingeren som helst ikke skal vises i slike sammenhenger. Det hele endte med at det var produsentene som i ettertid mottok kritikk for å ha avbrutt den folkekjære artisten.

Se hele seansen her:

4) Spice Girls i nesten-slagsmål med Liam Gallagher

Det er ikke en sjelden sak at brødrene Liam og Noel Gallagher er kjent for sine friske uttalelser. I 1997 var Liam ute i media og proklamerte truende at han ikke ville delta på seremonien – for om han møtte på Spice Girls (bildet) så ville han gjøre noe han kunne komme til å angre på.

Da Spice Girls mottok prisen for 'Årets Singel', var Sporty Spice aka Mel C, raskt ut med følgende beskjed: "kom og ta en sving, hvis du er hard nok!", mens publikum jublet. Det hele utartet seg heldigvis uten slag eller videre slossing. Spol frem til de siste ti sekundene for å se det hele:

3) En bøtte vann i hodet, takk!

Året etter var det skandale av politisk karakter på programmet. Bandet Chumbawamba, var ikke glade for at Englands daværende visestatsminister John Prescott deltok i seremonien. I forsøket på å være hip og kul, hadde han kanskje ikke regnet med at det anarkistiske bandet, med forsanger Danbert Nobacon i spissen, ville kaste en bøtte iskaldt vann i hodet på han. Til tross for unnskyldning fra plateselskapet, stod bandet fast på sitt. Uten anger.

2) Skjøt mot publikum med maskingevær

Duoen The KLF, med Bill Drummond og Jimmy Cauthy, ble leid inn til å åpne hele seremonien i 1992. De grep da muligheten til å stjele hele rampelyset med en vanvittig opptreden. Med seg på scenen hadde de nemlig grindcore metall-badet Extreme Noise Terror for å servere en ny (og en smule tyngre) versjon av deres dance-hit 3 a.m. Eternal. Dirigenten Sir George Solti var ikke direkte begeistret for fremførelsen og forlot salen i vemmelse.

På toppen av det hele avsluttet de seansen med at Bill Drummond entret scenen med et maskingevær og avfyrte løsskudd over hodene til publikum. Samtidig annonserte deres presseansvarlige i mikrofonen at The KLF herved forlater musikkbransjen. De tok i det minste farvel med stil!

1) Kaos på scenen under Michael Jackson-opptreden

I 1996 opptrådde selveste Michael Jackson med låta Earth Song. Det forrykende sceneshowet i kjent Jackson-stil var riktignok ikke heftig nok for Pulp-vokalist Jarvis Cocker. Han krabbet likeså godt opp på scenen for å ta spetakkelet til et helt nytt nivå.

Jarvis vimset undrende rundt på scenen, blottet rumpa – riktignok med underbukser på – og magen i retning popkongen. Det hele utartet seg til en riktig så komisk seanse, frem til han jages av scenen av en irritert sikkerhetsvakt. Jarvis hevdet senere at stuntet var en protest mot Jacksons opptreden, som for han virket som en slags Jesus Kristus-figur omringet av barn.

Stuntet ledet også til et politiavhør med Jarvis, siden han ble mistenkt for å ha traumatisert tre av barna som stod på scenen. Det ble riktignok ikke opprettet sak. Spoler du frem til cirka 5:20 i videoen, får du se hvor komisk det hele faktisk er:

ANNONCE