Nyhet

Svenske musikere gjør opprør mot streaming

Streaming skaper igjen uro i musikkbransjen. Nå truer svenske artister med å saksøke plateselskaper for tap av inntekter.

De ellers så populære streamingstjenestene skaper fortsatt problemer internt i musikkbransjen, hvorfra det er stor uenighet om fordeling av inntekter. Nå har det kommet for en dag at en rekke svenske artister gjennom fagforbundet Musikerförbundet har truet med å saksøke plateselskapene Universal og Warner. Artistene er utilfredse med de lave royalties som de mottar via streamingtjenester som Spotify.

- Vi mener at plateselskapene ikke har hatt rettigheter til å utgi musikk digitalt til å begynne med, sier Musikerförbundets advokat Per Herrey, som mener at musikerne dermed har rett til å fjerne musikken fra alle digitale platformer før man kan forhandle derfra.

Mange artister skrev deres platekontrakter på 80-tallet, hvor avtalene var basert på salg av vinyl, CD og kassett - ikke streaming. Den gang fikk artister gjerne 6-10 prosent av inntektene fra albumsalg, mens plateselskapene finansierte markedsføring, produksjon, distribusjon samt økonomisk dekning av usolgte varer fra platebutikkene.


I dagens streamingverden har derimot plateselskapene mindre av de overstående utgiftene, men det er langt ifra alle platekontrakter som tar høyde for denne endringen.

Derfor har det nå oppstått en usikkerhet hvorvidt plateselskapene overhodet har rett til å til å legge ut artistenes musikk ut for streaming.

Flere streamingtjenester ser mot Norden og spesielt Spotifys hjemland Sverige for forretningmodeller, og det er en av grunnene til at det svenske Musikerförbundet nå reagerer.


Samtidig er det flere som mener at streamingtjenester har vært med å booste salget av musikk ved å få brukere bort fra ulovlige eller lisensfrie medier som Pirate Bay, Grooveshark og YouTube.

ANNONCE