Nyhet

Slutt på gratis sangtekster?

Amerikanske musikkforlag vil stenge nettsider som publiserer sangtekster.

På en onlinekonferanse mandag satte National Music Publishers Association (NMPA) lys på en hittils utappet kilde for å skaffe mer inntekter i en slunken musikkasse.

De fleste av oss har googlet etter teksten til en sang og fått tilbake et lite hav av nettsider som tilbyr akkurat det, helt gratis. Men det vil amerikanerne ha slutt på.

NMPA forsøker nå å stenge de femti største sangtekstsidene, deriblant Rap Genius, Lyricsmania og Lyricstranslate.

- Disse sangtekstsidene har ignorert loven og tjent penger på låtskrivernes kreative arbeid, og NMPA kommer ikke til å tillate at det får fortsette, sier NMPA talsperson David Israelite. 

NMPA mener at nettsidene generer mye trafikk og dermed store inntekter via annonser.

Ilan Zechory, en av gründerne bak Rap genius - som skiller seg fra mange av de mer tradisjonelle sangtekstsidene ved å være mer interaktivt - svarer til NY Times:

- Rap genius har crowdsourcet kommentarer som gir sammenheng til all teksten linje for linje, og titusenvis av bekreftede kommentarer direkte fra skribenter og utøvere. Disse lagene med sammenheng og mening forandrer en statisk sangtekstside til en interaktiv kunstopplevelse skapt av en gruppe frivillige lærde. 

Zechory svarte ikke på hvorvidt Rap Genius lisensierer sangtekster fra forlagene, men sier at selskapet "ser frem til å ha en samtale med forlagene om hvordan alle tekstforfattere kan delta i og dra fordeler fra Rap Genius-prosjektet".

ANNONCE