Nyhet

Neil Young tar opp kampen mot Apple

Den kanadiske rockeren vil tvinge frem bedre lydkvalitet på digitale musikkfiler, og lanserer snart teknologi som vil kle digitale filer i analoge klær.

Neil Young er ikke bare en musiker, han er også en ildsjel når det kommer til innovative løsninger innenfor en rekke forskjellige felt. Han har lenge hatt en finger med i spillet i utviklingen av nye og mer klimavennlige bilmotorer. Young er dessuten modelltogentusiast, men da han oppdaget at sønnen Ben – som har cerebral parese – ikke kunne styre togene på egen hånd, utviklet han et nytt og forebedret kontrollsystem ved navn Trainmaster Command Control, som hans sterkt bevegelseshemmede sønn kunne manøvrere ved hjelp av én enkelt knapp.

Nå har Young tatt opp kampen mot digitale musikkfiler – eller rettere sagt: Han vil forbedre deres kvalitet. Young har grunnlagt selskapet Pono, som har satt seg som mål å innarbeide en bedre standard for digitale musikkfiler, som hos musikkjennere og hifi-entusiaster ofte blir uglesett grunnet deres komprimerte lydkvalitet.

I sin nyutgitte selvbiografi, skriver Young mye om det han – og mange andre – karakteriserer som et problem med musikkfiler.

– Jeg har en rekke ganger prøvd å strekke ut en hånd og hjelpe Apple med kvaliteten på deres lydfiler, og jeg har til og med delt mine mastertapes med dem, skriver Young, som også kunne røpe at han flere ganger snakket med Apple-sjefen Steve Jobs om temaet, før sistnevnte døde for et drøyt år siden.

Til neste år vil Pono lanserer en rekke håndholdte spillere, en musikkstrømmingstjeneste, samt en digital-til-analog-teknologi som vil få MP3-ene til å fremstå slik musikken gjør i studioet ved innspilling: Varme og fyldige. Selv om mange av idealene og karakteristikkene hifi-entusiaster trekker frem som fordeler ved vinylformatet i beste fall kan virke ulne og kanskje noe kokette, skal Ponos digital-til-analog-teknologi utgjøre en vesentlig forskjell, og forbedre lydkvaliteten betraktelig. Bassisten i Red Hot Chili Peppers, Flea, har vært en av dem som har snakket seg varm om Neil Youngs nyvinninger.

– Det er ikke en vag greie man må ha hundehørsel for å oppfatte. Forskjellen er drastisk. Hans (Neil Youngs, journ. anm.) motiver er ikke økonomiske, han gjør dette for at folk skal kunne nyte musikken til det fulle. MP3-er suger, de er bare en skygge av musikken, sa Flea da han fungerte som talsmann for teknologien tidligere i år.

Pono-teknologien har fanget interessen til en rekke plateselskaper, blant dem gigantene Warner, Universal og Sony. Plateselskapet WMG – som blant annet har band som Muse og The Black Keys i stallen – har allerede konvertert sitt arkiv – som rommer åtte tusen album – til filer av høyeste lydkvalitet i forkant av sitt samarbeid med Pono.

Neil Young fastholder at allerede kjøpte digitale filer vil kunne avspilles på Pono-spillere, og sier at introduksjonen av Pono til slutt vil tvinge Apple til å forbedre kvaliteten på sine lydfiler i et høyere tempo enn de gjør nå.

ANNONCE