Buena Vista Social Club tok verden med storm på nittitallet – i begynnelsen av desember gjester de Oslo og Folketeateret.
Gitarist Ry Cooder og produsent Nick Gold så ut til å måtte reise hjem med uforrettet sak, da de reiste til Cuba for å spille inn en plate med en rekke maliske og kubanske musikere. Afrikanerne fikk visumproblemer, og prosjektet ble skrinlagt. Cooder og Gold bestemte seg i stedet for å gå i studio med lokale musikere fra Havana. Resten er – som man sier – historie.
Resultatet av studioarbeidet ble både et album og en dokumentar, regissert av tyske Wim Wenders. Bandet Cooder og Gold fikk med seg var det gamle bandet til fritidsklubben Buena Vista Social Club, som opprinnelig hadde fungert som en institusjon for landets fremste jazz-, salsa- og mambomusikere på 1930- og 1940-tallet. Kort tid etter den kubanske revolusjonen i 1959 ble klubben lagt ned, og musikerne gikk hver til sitt. Da Cooder igjen samlet dem på 1990-tallet, var en del av dem allerede godt oppi syttiårene, men rytmene og musikken hadde de imidlertid fortsatt i seg.
Både albumet og filmen «Buena Vista Social Club» gikk sin seiersgang verden over etter at de ble sluppet i 1996-1997, og var på mage måter med på å fornye interessen for afrokubansk musikk. Bandets mange medlemmer ga i ettertid også ut utgivelser, blant annet fikk spesielt pianisten Rubén González og vokalistene Ibrahim Ferrer og Omara Portuondo stor oppmerksomhet for sine soloalbum.
Selv om mange av bandets medlemmer – blant dem González og Ferrer – nå er døde, består bandet fortsatt, med en del av dens kjernemedlemmer i full vigør, blant dem Omara Portuondo, som nå har rukket å bli 81 år gammel.
Mandag 3. desember inntar bandet Folketeateret, og billettsalget er allerede i gang.