Nyhet

Dido med nytt

Den engelske sangerens lenge bebudede og etterlengtede fjerdealbum kommer tidlig neste år, i følge hennes plateselskap.

Engelske Florian Cloud de Bounevialle Armstrong ble født inn i en kreativt anlagt familie. Hennes bror, Rowland Constantine O'Malley Armstrong – bedre kjent som Rollo – er kjent for sin rolle i elektronika-trioen Faithless. Også hans lillesøter – som etter hvert tok kunstnernavnet Dido – har gjort seg bemerket i musikkverdenen.

Hun begynte første som låtskriver for brorens band, og da hun fikk oppmerksomhet for sin innsats i Faithless, ble hun tilbudt platekontrakt. Hun ga ut sitt en samling med demoer og halvferdige studioinnspillinger, «Odds & Ends» allerede i 1995, men det var med  «No Angel» i 1999 hun for alvor slo gjennom i hjemlandet, mye på grunn av singlene «Here With Me», «Thank You», «Hunter» og «All You Want». Albumet er i skrivende stund det nest mestselgende albumet i Storbritannia noen sinne med 21 millioner eksemplarer solgt, kun slått av James Blunts «Back to Bedlam».

I 2000 slo briten gjennom også utenfor landets grenser, da hun ble kontaktet av rapperen Eminem angående «Thank You», som han gjerne ville sample til sin låt «Stan». Eminem fikk klarsignal fra Dido, og «Stan» skulle vise seg å bli en av Eminems mest kjente låter gjennom tidene, og en låt som solgte til gull og platina over store deler av verden. Dido opptrådde også i låtens musikkvideo som hovedpersonens gravide kjæreste.


Suksessen i samarbeid med Eminem skjøt fart på karrieren hennes, og hennes andre album, «Life For Rent» fra 2003, ble også en umiddelbar suksess, med over tolv millioner solgte eksemplarer på verdensbasis. Albumet inneholdt blant annet hit-ene «White Flag» og «Don't Leave Home».

Hennes tredje album lot derimot vente på seg. Hele fem år gikk før «Safe Trip Home» kom i butikkene, men også dette albumet ble svært mottatt av både publikum og kritikere, selv om det på langt nær solgte i like ekstreme mengder som hennes første og andre album. «Safe Trip Home» var også en stjernebestrødd utgivelse, hvor hun hadde fått hjelp av profilerte musikere som Brian Eno, Mick Fleetwood, ?uestlove og Justin Meldal-Johnsen.

«Safe Trip Home» ble anmeldt av GAFFAs Signe Bønsvig Wehding, som kalte albumet både lengsels- og stemningsfullt.


– Det er en avdempet sangerinne som møter oss på dette albumet, preget av lengsel, styrke og indre ro. Komposisjonene er enkle og lyrikken er stemningsfull. Tyngden i Didos vokalarbeid og plassen viet til hvert enkelt instrument skaper en musikalsk opplevelse som er både gripende og vakker.

Man står i ro på perrongen sammen med Dido, og albumets eneste problem er at man innimellom føler at det er litt for stillestående. Mange av låtene har nærmest fått sine signaturinstrumenter, eksempelvis trommen på «Quiet Times», klaveret på «Look No Further», gitaren på «The Day Before The Day» og fløyten på «Grafton Street», som er historien om savnet etter en avdød far, om huset i gaten hvor han bodde, og hvor ingen lenger ventet oppe på kveldene. «No more driving down your road/Wondering when you'll be home / and no more peace when they all leave and leave us two alone». En meget sårbar fortelling, men desto mer avklart. På samme måte som «Look No Further», avslører Dido at hun har funnet lykken, et hjem til sitt hjerte, og at hun ikke lenger behøver å hige og søke. Hun har kommet til et sted hvor hun har det godt. «Safe Trip Home» er en kompromissløs og helstøpt reise, skrev Wehding, og ga platen fem stjerner.

Nå har snart nye fem år gått siden sist gang man hørte fra Dido, men plateselskapet Sony melder at hennes fjerde album, «The Girl That Got Away» etter planen skal utgis 4. mars i år, men at de tar høyde for at denne datoen kan forandre seg.


Hør hele «Safe Trip Home» under:

ANNONCE