Bee Gees-sangeren tapte kampen mot kreften, 62 år gammel.
Søndag døde Robin Gibb, mest kjent som sanger i Bee Gees, etter lengre tids kreftsykdom, opplyser hans hjemmeside. Robin Gibb ble 62 år.
Gibb fortalte tidligere i år om sin kreftsykdom, som ble konstatert halvannet år i forveien. Kreften hadde begynt i tykktarmen, men hadde spredd seg til leveren, noe som medførte en lang rekke komplikasjoner og perioder med behandling.
Robin Gibb er mest kjent for sitt samarbeid med broren Barry og tvillingbroren Maurice i bandet Bee Gees, som albumdebuterte i 1965, fikk sitt gjennombrudd i 1967 som vokalharmonitrio og som etter en periode med suksess og dertil hørende fallende popularitet, opplevde et solid comeback i 1977 med filmmusikken til «Saturday Night Fever». Bandet har per dags dato solgt over 200 millioner plater. Robin Gibb var ofte hovedvokalist, med sin karakteristiske og lyse stemme.
Robin Gibb og brødrene ble født på Isle of Man i Irskesjøen, men vokste opp i Manchester og emigrerte sammen med familien i 1958 til Queensland i Australia. Det var under skolegangen at brødrene fant ut at de hadde særlige evner som sangere. I 1967 flyttet de tilbake til England og innledet et suksessfullt samarbeid med manageren Robert Stigwood.
Bee Gees fikk sin første hit i 1966 med singelen «Spicks and Specks», og toppet den engelske hitlisten i 1967 med låta «Massachusetts». I 1971 toppet de for første gang den amerikanske hitlisten med singelen «How Can You Mend A Broken Heart». Etter en periode med fallende salgstall, fikk de et massivt comeback i 1977, først med livealbumet «Here At Last», og deretter med soundtracket til filmen «Saturday Night Fever». Her hadde bandet snudd stilkappen etter den gryende diskovinden, og resultatet ble et album som toppet hitlistene i store deler av verden og per dags dato har solgt ca 40 millioner eksemplarer, noe som gjør plata til verdens fjerde mestselgende album. På plata fant man singler «How Deep Is Your Love?», «Stayin' Alive» og «Night Fever».
Bandets påfølgende album, «Spirits Have Flown», ble også en solid hit, i likhet med filmmusikken til 1983-filmen «Staying Alive». Opp gjennom 1980-tallet mistet Bee Gees noe av sin popularitet, spesielt i USA. Trioen opplevde derimot suksess som låtskrivere og produsenter for navn som Barbara Streisand, Dionne Warwick og Carola Häggkvist. I 1987 toppet de den engelske hitlisten med singelen «You Win Again».
I løpet av 1990-tallet opplevde Bee Gees medgang i Europa og Australia, særlig i forbindelse med albumet «Still Waters». Deres siste album ble «This Is Where I Came In» fra 2001. To år senere døde Robin Gibbs tvillingbror Maurice av en tarmsykdom, 53 år gammel. I de påfølgende årene spilte Robin og Barry enkelte konserter sammen, men ikke under Bee Gees-navnet.
Bee Gees mottok gjennom karrieren en lang rekke priser – blant annet intet mindre enn ni Grammy-er – og i 2001 ble de tildelt Order of The British Empire.
Robin Gibb utga parallelt med karrieren i Bee Gees en rekke soloplater. Hans største hit var «Saved By The Bell» fra 1969, og en nyinnspilling av Bee Gees-låta «Islands In The Stream» i 2009. Låta ble opprinnelig spilt inn av Kenny Rogers og Dolly Parton, men Gibb fikk med seg Tom Jones og skuespillerne Ruth Jones og Rob Brydon. Låtinntektene gikk til hjelpeorganisasjonen Comic Relief.
I april 2012 ble Robin Gibbs siste komposisjon, hans klassiske verk «The Titanic Requiem», oppført i forbindelse med hundreårsmarkeringen for forliset av «Titanic». Grunent sykdom kunne ikke Robin Gibb delta på markeringen.
Han etterlater seg sin kone Dwina og sine tre barn.
Barry Gibb er nå den eneste gjenlevende av de tre Bee Gees-brødrene. Brødrene hadde også en lillebror ved navn Andy, som på 1970-tallet opplevde stor suksess som soloartist, men som døde i 1988 etter lengre tids stoffmisbruk.
Robin Gibb døde for øvrig kun tre dager etter et annet ikon fra 1970-tallets diskobølge, Donna Summer.