Nyhet

Donna Summer er død

Diskodronningen døde av kreft, 63 år gammel.

Den amerikanske sangerinnen Donna Summer døde av kreft i går, 63 år gammel, skriver The Guardian.

Donna Sumemr ble først o fremst forbundet med diskobølgen på slutten av 1970-tallet. Hun ble født i byen Dorchester i nærheten av Boston, og vokste opp i et kristent hjem hvor hun tidlig begynte å synge i kirken. Sent i tenårene var hun vokalist i et kortlivet rockeband, men noe senere fikk hun muligheten til å medvirke i musikalen «Hair» i Tyskland. Hun bosatte seg deretter i Tyskland i en rekke år.

Hun fikk også en sjans til å prøve seg som korist for bandet Three Dog Night (som hadde hatt en hit med «Hair»-låta «Easy To Be Hard»), og møtte gjennom samarbeidet med dem låtskriverne og produsentene Pete Bellotte og Giorgio Moroder, som hun innledet et lengre samarbeid med. Summer gikk solo, og i 1974 slapp hun sitt første soloalbum, og året etter fikk hun sitt store gjennombrudd med låta «Love To Love You baby», som nådde andreplassen på de amerikanske hitlistene. Låta kom også i en sytten minutter lang versjon, som ble utgitt på en maxisingle, så Donna Summer var en av de første artistene som ga ut noe i dette formatet.


Summer fikk etter dette en rekke hits. «I Feel Love» var en av de første populærmusikk-hitsene som benyttet seg av synthesizere i stor stil. Videre gjorde låter som «Hot Stuff», «MacArthur Park», «Bad Girls», «No More Tears» og «She Works Hard For The Money» det svært godt på hitlistene. Hun ble kjent som en av hovedfigurene i diskobølgen, men begynte på 1980-tallet å uttrykke seg også via sjangre som pop, rock og soul. Etter en tid begynte hennes popularitet å avta noe, men i 1989 opplevde hun en liten renessanse da hun utga albumet «Another Place And Time», som ble lagd i samarbeid med den engelske låtskriver- og produsenttrioen Stock, Aitken & Waterman.

Hun var et stort ikon i homsemiljøer, men hennes stjerne falt betydelig da hun i et intervju på midten av 1980-tallet uttrykte at «aids var Guds straff mot de homofiles syndige levemåte». Senere uttalte Summer at hun hadde blitt feilsitert, og at hun beklagde hvis noen følte seg støtt av uttalelsene hennes.

På 1990- og 2000-tallet, var Summer mindre produktiv. Hun utga kun studioalbum på 1990-tallet og kun ett album på 2000-tallet. «Crayons» fra 2008 ble dermed hennes siste album, og det nådde en syttendeplass på den amerikanske albumlisten. I 2009 og 2010 toppet hennes låter «Fame (The Game)» og «To Paris With Love» den amerikanske dance-hitlisten.


I desember 2009, opptrådte Donna Summer i Oslo ved utdelingen av Nobels Fredspris til Barack Obama.

Gjennom karrieren mottok hun en rekke priser, blant annet fem Grammy-er. Hun etterlater seg mann, tre barn og fire barnebarn.

 


ANNONCE