Nyhet

Topp 15: Festivalsommeren 2012

Festivalene tar snart fullstendig overhånd, og det er mange imponerende programmer der ute. GAFFA har plukket 15 av festivalsommerens mest spennende bookinger her til lands.

Det er et godt tegn for sommeren når det faktisk er litt vrient å finne 15 av de beste festivalbookingene, det tyder på at uansett hvor man har tenkt seg så går man en fin sommer i møte. Listen kunne med andre ord vært minst dobbelt så lang som denne.

Likevel er det noen som stikker seg ekstra ut av forskjellige grunner. Noen mer åpenbare enn andre, som for eksempel en viss Tønsberg-festival som får æren av å starte det hele:

1. New Order, Slottsfjell


– Det er liten tvil om at det er årets desidert største booking det er snakk om her. De dominerte 80-tallet, og har ikke vært på besøk her til lands siden 1981. Uansett om bandet bestemmer seg for å lage fiselyder fra scenen i to timer, så blir dette legendarisk.

2. Grandaddy, Pstereo

– De fleste norske indiehodene begynte nok å skjelve litt da Grandaddy ble gjenforent sent i fjor, og de samme indiehodene gikk sikkert overende da Pstereo fikk huket inn bandet til årets festival. «The Sophtware Slump» står rettmessig igjen som et av høydepunktene fra tampen av 90-tallet.


3. The Stone Roses, Øyafestivalen

– At The Stone Roses skulle spille på en norsk festival i sommer var egentlig veldig forventet, men det gjør det ikke mindre spennende av den grunn. Det var mye skepsis rundt hvor bra dette kommer til å være i 2012, med tanke på at de egentlig aldri har hatt et solid liverykte. Rapportene fra de første konsertene bandet har hatt på 16 år sier heldigvis at alle skeptikere kan ta seg en bolle.

4. Neneh Cherry & The Thing, Trænafestivalen + Kongsberg Jazzfestival + Moldejazz


– Årets desidert mest spennende samarbeid, og det er vanskelig å se hvordan denne erfarne gjengen kan få dette til å bli feil fra scenen. De pløyer seg gjennom noen intense coverversjoner, blant annet allerede klassiske tolkninger av Suicide, The Stooges og MF Doom.

5. Lana Del Rey, Hove

– Selv om veldig mange foran scenen sikkert kommer til å være klare til å latterliggjøre det første lille tegnet på en sur tone, så er det ikke til å komme bort fra at Lana Del Rey er noe av det mest omtalte som har skjedd musikkbransjen det siste året. Dette er i tillegg hennes første konsert på norsk jord.


6. The Flaming Lips, Kongsberg Jazzfestival

– Hvis det var en ting som skulle vært mer spektakulært enn en konsert med The Flaming Lips, så måtte det vært en konsert med The Flaming Lips på Tubaloon i Kongsberg. Det finnes neppe et mer passende sted for disse tullingene enn nettopp her.

7. Refused, Øyafestivalen


– Den svært etterlengtede gjenforeningen er allerede i gang, og ryktene skal ha det til at Refused er en million ganger bedre live nå enn de var før de takket for seg i 1998. Det begynner å bli en del av disse gjenforeningene nå, men noen er så veldig på sin plass at det bare må bli riktig.

8. Django Django, Hove

– Et band det kan ha lønnet seg å huke inn så tidlig som mulig - de har sluppet et av de aller beste debutalbumene så langt i år, og har på imponerende vis greid å blande en gjennomført retrosound med moderne tilnærmingsmåter. Etter en dødperiode for musikkscenen i Edinburgh, kan det se ut til at byen har fått et nytt flaggskip.


9. Twin Shadow, Gut Feelings

– Første gang i Oslo for dette indiestjerneskuddet, og det skjer ikke et sekund for tidlig. Det nærmer seg «Confess», album nummer to fra Twin Shadow, et album som skal komme en drøy uke etter besøket i Oslo. Er man heldig har han det med seg allerede her.

10. Tom Petty & The Heartbreakers, Norwegian Wood


– Denne er vel egentlig ikke til å komme utenom, og ble ikke overraskende festivalsommerens kjappest utsolgte konsert. Nostalgikere får i pose og sekk på Norwegian Wood, og da skader det heller ikke at Petty & Co får selskap av Lenny Kravitz like før.

11. Wu-Tang Clan, Vannspeilet

- Wu-Tang Clan på Orkanger høres nesten ut som en aprilsnarr, men det er det altså ikke. Tidligere Gåte-mann Sveinung Sundli har fått utrettet store ting med både Storåsfestivalen og Vannspeilet, men dette er nok som han selv sier noe av det største han har prestert å dra opp til Trøndelag noengang.


12. Nicolas Jaar, Øyafestivalen

– I 2011 kom «Space Is Only Noise», et oppsiktsvekkende solid elektronika-album. Jaar hadde en herlig minimal tilnærming til det hele som man omtrent ikke har hørt siden Tim Hecker. Det er en helt perfekt kombinasjon av spennende og original eksperimentering og rett i trynet catchy elektropop.

13. JEFF The Brotherhood, Pstereo


– Brødrene Jake og Jamin Orrall har eksistert som JEFF The Brotherhood siden 2001, men det var først med albumet «Heavy Days» fra 2009 at de nådde ut til et større antall mennesker. Dette er så gøy og heftig at det uten tvil kommer til å bli en av festivalsommerens snakkiser.

14. The Afghan Whigs, Øyafestivalen

– Da The Afghan Whigs ble annonsert som erstatter for Guided By Voices på Primavera i Barcelona, gikk det et kollektivt gisp gjennom en hel alternativ-rock-verden. Og heldigvis ble det lagt til en rekke flere datoer for Greg Dulli & Co. Dette var vel bortimot det eneste bandet, ved siden av Faith No More, som greide å blande elementer av soul inn i et lettere grungete lydbilde.


15. KISS, Kollen

– En ting er at det startes mange nye festivaler hvert år, men det er ikke akkurat ofte at det startes noe som i sitt jomfruår er landets største festival. Med Rihanna og KISS på toppen har de i alle fall gjort seg bemerket, og 

ANNONCE