Nyhet

Se Cold Specks’ makabre video

Den halloween-tematiske videoen til låten «Hector» er ikke for de sarteste av oss.

Den kanadiske låtskriveren og sangerinnen Al Spx – hvis kunstnernavn er Cold Specks – er klar med en ny musikkvideo, som helt katalogiseres under M for «makaber». I går – passende nok på allehelgensaften – frigjorde artisten musikkvideoen til låten «Hector» fra albumet «I Predict A Graceful Expulsion», som ble sluppet i mai i år. Videoen viser uhyggelig nok en gravid Spx i brudekjole – drassende på liket av en hodeløs mann.

Tidligere har Cold Specks utgitt videoer til låtene «Holland», «Blank Maps» og «Winter Solstice», som alle kan høres på hennes debutalbum, som blandet gospel med mørkere understrømninger. 

– Bak betegnelsen «doom soul» kan man finne en god porsjon gammeldags og blueset folk fra øverste hylle, og med et flott og organisk uttrykk bestående av hovedsakelig sart akustisk gitar, krydret med litt piano og cello og hist og her flankert av Spx' respektinngytende vokal, går låtene rett inn til hjertet og kickstarter gåsehuden. Gjennom albumets elleve låter kommer man seg til de forskjellige avkrokene til følelsesregisteret, og Spx har helt åpenbart kontroll på hvilke strenger hun skal dempe og hvilke hun skal plukke – med en inderlig atmosfære til følge. Sakene som formidles er sterke, og Cold Specks kommer helt sikekrt til å levere en av de konsertene man bør unne seg selv å se på Roskilde, skrev GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez, og ga plata fem stjerner.


Likevel var ikke konserten på Roskilde så bra som den kanskje kunne ha blitt.

– Allerede i løpet av de første låtene drar Cold Specks på med en av de første coverlåtene sine under kveldens konsert: Passe ironiske og post-Internett-aktig er det en versjon av temalåten til den Will Smith-kjente TV-serien «Fresh Prince of Bel-Air», som fremføres á capella, til stor jubel fra publikum. Idéen er ikke ny. Talkshow-verten Jimmy Fallon – som tidligere på dagen var assosiert med bandet The Roots – har gjennom å etterligne 1970-utgaven av Neil Young på sitt show, fremført en rekke mer eller mindre absurde og/eller populærkulturelt viktige låter, blant dem den samme temalåten som Cold Specks denne kvelden valgte å ta for seg. At hun karakteriserte det lyriske utgangspunktet som «fuckin' dark shit», setter for så vidt låten i et nytt lys, samtidig som den ble fremført på en klassisk gospel-vis. Cold Specks opptrådde i kveld som en sekstett, med gitar, bass, piano, trommer og tenorsaksofon/bassklarinett, i tillegg til Spx på vokal og gitar. Likevel – til tross for den rike instrumenteringen – låt det tidvis både flatt og veldig spisst og ubehagelig, noe som la dempere på konsertopplevelsen. Særlig saksofonen lå alt for langt fremme i lydbildet, og konkurrerte på noen låter om plassen med vokalen. På plate er lydbildet velbalansert, mens det i livesammenheng ble besynderlig flatt, og lot til å støtte seg litt for mye på Spx' vokaliferdigheter – som var uklanderlige. Likevel ble konserten en litt for blodfattig og ensformig opplevelse, som ikke lot låtene på Cold Specks' debutskive, «I Predict A Graceful Expulsion», særlig rettferdighet, skrev vår anmelder, som ga konserten tre stjerner.

Sjekk ut videoen til «Hector» her.


ANNONCE