«Å nekte musikere å opptre og nekte publikum muligheten til å høre dem er helt klart en form for sensur», forklarer han.
Jonny Greenwood, musiker og gitarist i Radiohead og The Smile, har i et langt innlegg på sosiale medier kommentert på at flere av konsertene hans med den israelske musikeren Dudu Tassa er avlyst. Dette skriver mediene NME.
LES OGSÅ: Kjemper om rettighetene til "Take On Me"
Ifølge Greenwood ble avgjørelsen tatt på grunnlag av konkrete trusler mot stedene som ville ha arrangert duoens konserter. «Stedene og deres uskyldige ansatte har mottatt troverdige trusler i en slik grad at de har vurdert at det ikke er trygt å gjennomføre konsertene», skriver han.
Greenwood understreker at det å bringe musikere til taushet ikke bringer noen nærmere en løsning i Midtøsten: «Å nekte musikere muligheten til å opptre og å nekte publikum muligheten til å høre dem er helt klart en form for sensur», forklarer han og fortsetter:
«Å true arenaer til å trekke seg fra programmet vil ikke bidra til den freden og rettferdigheten som alle i Midtøsten fortjener. Denne avlysningen vil bli hyllet som en seier av kampanjen bak den, men vi ser ingenting å feire for, og synes ikke at noe positivt er oppnådd. Det er en form for sensur som ikke skaper fred. Det skaper stillhet, ikke dialog», lyder det fra Radiohead-gitaristen.
Samarbeidet mellom Greenwood og Tassa er et langsiktig prosjekt, som blander musikalske tradisjoner fra både arabiske og jødiske kulturer, forklarer NME. Greenwood understreker at deres felles musikk ikke er en støtte til noen spesifikk politisk sak, men et uttrykk for felles respekt og kjærlighet til musikk.
Greenwoods reaksjon kommer i kjølvannet av kritikk fra deler av den internasjonale BDS-bevegelsen (en palestinsk-ledet bevegelse som jobber for boikott, deinvestering og økonomiske sanksjoner mot Israel), som ifølge NME anklager samarbeidet og konsertene for å være «kunstnerisk hvitvasking av folkemord».
Greenwood avviser kritikken og hevder at det er den «felles kjærligheten og respekten for musikk – og for hverandre» som driver dem, ikke et forsøk på politisk propaganda.
LES OGSÅ: Eurovision-artister i åpent brev: «Utesteng Israel»
I innlegget refererer Greenwood også til den aktuelle sagaen om Northside-aktuelle rapgruppen Kneecap, som har møtt massiv motreaksjoner etter sin opptreden på Coachella-festivalen, der de blant annet sa «Israel begår folkemord» og «Frihet for Palestina» fra scenen. Det fikk over 100 artister til å signere en støtteerklæring for den irske raptrioen, der de blant annet uttrykte «motstand mot enhver politisk undertrykkelse av kunstnerisk frihet».
Greenwood bemerker at flere av musikerne som har signert støtteerklæringen til Kneecap også har vært kritiske til hans eget samarbeid med Tassa. «Det er trist å se hvordan de som støtter deres ytringsfrihet samtidig er de som er mest opptatt av å begrense vår», sier Greenwood.
Les hele uttalelsen fra Jonny Greenwood her:
— Jonny Greenwood (@JnnyG) May 6, 2025
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på GAFFA SE før den ble oversatt av den norske redaksjonen og publisert på GAFFA NO.