Paul McCartney og Elton John er ikke begeistret for den britiske regjeringens planer om å endre opphavsrettsloven
I skrivende stund har mer enn 40 000 kunstnere, organisasjoner og institusjoner signert en offisiell forespørsel, også kalt en petition, som protesterer mot bruken av verkene deres uten tillatelse blir brukt til å trene opp generativ kunstig intelligens:
"Uautorisert bruk av kreative verk for å trene generativ AI utgjør en alvorlig og urettferdig trussel mot levebrødet til menneskene bak disse verkene, og må ikke tillates."
LES OGSÅ: KRONIKK: Kan AI skape det vi elsker?
Begjæringen ble lansert som svar på den britiske regjeringens planer om å endre opphavsrettsloven slik at AI-selskaper fritt kan bruke ellers beskyttet materiale uten samtykke fra opphavsrettsinnehavere. Dette får nå tusenvis av kunstnere til å frykte at endringene kan true deres levebrød og åpne for urettferdig utnyttelse av originale verk, fordi kunstig intelligens potensielt vil kunne reprodusere verkene over tid, og dermed ta fra dem inntekter og kreditt.
Regjeringens lovforslag åpner imidlertid for at kunstnere kan "melde seg ut" slik at selskaper ikke får bruke verkene deres. Mange mener imidlertid at det er en umulig oppgave for rettighetshaverne selv å oppsøke og oppsøke alle AI-selskaper i verden og krysse av for ingen samtykke.
Nå uttrykker de to britiske nasjonalikonene Paul McCartney og Elton John sin kritikk av regjeringens lovverk, og førstnevnte appellerer direkte til de britiske politikerne i et intervju med BBC:
"Vi er folket, dere er regjeringen! Det er deres jobb å beskytte oss. Det er deres jobb. Så hvis dere vedtar en lov, sørg for at dere beskytter de kreative tenkerne, de kreative kunstnerne, ellers kommer dere til å miste dem."
Når årets Grammy Awards finner sted 2. februar, kan en AI-raffinert sang av The Beatles vinne statuett i kategoriene Record of the Year og Best Rock Performance, og konkurrere mot artister som Chappell Roan, Beyoncé og Charli XCX. Dette er første gang noensinne at en AI-raffinert sang har blitt nominert til en Grammy Award.
Sangen «Now and Then» ble utgitt i 2023 og ble til via et AI-assistert program som forbedret lydkvaliteten på noen John Lennon-demoer fra 1978. Sangen er altså et resultat av gjenopplivede lydopptak av både John Lennon og George Harrison på konsert med nye innspillinger fra Paul McCartney og Ringo Starr. Her har det imidlertid vært brukt analytisk AI og ikke generativ, hvor teknologien ikke brukes til å lage nytt materiale, men til å gjenskape og foredle allerede eksisterende lydopptak.
LES OGSÅ: HØR NÅ: Beatles' siste låt
Elton John er enig i kritikken fra sin kollega og understreker hvordan lovendringen kan bidra til å true kunstnernes levebrød, sier han til The Times i et intervju:
"Dette vil gi globale store teknologiselskaper gratis og enkel tilgang til artisters arbeid for å trene deres AI og lage konkurrerende musikk. Dette vil ytterligere utvanne og true inntektene til unge artister. Musikkmiljøet avviser det sterkt."
En rapport fra 2024 anslår at kunstig intelligens kommer til å koste musikkskapere og rettighetshavere rundt 40 milliarder kroner frem til 2028, hvis det ikke skjer en form for politisk intervensjon. Rapporten er den første i sitt slag som "estimerer den økonomiske effekten av generativ AI på musikk- og audiovisuelle skapere globalt" - og konkluderer med at musikkskapere kommer til å miste en fjerdedel av inntektene sine til AI i løpet av de neste fire årene. Dette tilsvarer 40 milliarder kroner, da det er forventet at inntektene til AI-musikktjenester vil øke med 40 milliarder kroner om fire år. I tillegg anslår rapporten at AI-genererte spor/sanger/spor vil stå for rundt en femtedel av strømmeplattformenes inntekter innen 2028, og at markedet for generativ AI-musikk vil øke fra 30 milliarder kroner i dag til 640 milliarder i 2028
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på GAFFA DK før den ble oversatt av den norske redaksjonen og publisert på GAFFA NO.