GAFFA.no - alt om musikk!
Billy Braggs Facebookinnlegg sparket i gang en samtale om facisme, krenkelse og historiske personer.
De siste dagene har flere nyhetskilder rapportert om det ukrainske punkbandet Beton, som har gått viralt siden de spilte inn sin versjon av The Clashs hit «London Calling», med det nye navnet «Kyiv Calling». Bandet har sagt at de ønsker å rette oppmerksomheten mot den pågående krigen i Ukraina og oppfordrer med låten resten av verden til å bidra med støtte til landets forsvar mot Russland.
Den britiske artisten og singer-songwriteren Billy Bragg kritiserte nylig bandet i et innlegg på Facebook, som siden har blitt fjernet, for å uttrykke støtte til fascister. Han trakk nemlig oppmerksomhet til et bilde fra bandets Facebook-side, hvor de ble sett posere i skjorter med navnet «Bandera» på. I det slettede innlegget skrev Billy Bragg blant annet:
«Det er dypt problematisk. Stepan Bandera var en høyreekstrem ukrainsk politiker som samarbeidet med nazistene under okkupasjonen av Ukraina og hvis støttespillere var involvert i Holocaust. Det faktum at han rettferdiggjorde disse tingene som en del av Ukrainas uavhengighet fra Sovjetunionen, har ført til at høyreorienterte nasjonalister i dag omfavner bildet hans i hans flere tiår lange kamp mot Russland.»
Siden den gang har bandet kontaktet den britiske artisten for å svare på kritikken, og Billy Bragg skriver nå i et nytt innlegg:
«I går ble jeg kontaktet av Andriy Zholob, bandets gitarist, som var bekymret for kritikken min. Han er en lege som jobber i Lviv med traumatiserte flyktninger fra krigssonene i landet. Beton, sa han, er et antifascistisk band og han ba meg formulere en uttalelse som både beklager for krenkelsen t-skjortene vekket og klargjøre bandets posisjon.»
Han fortsetter med å forklare at etter diskusjoner med artisten fjernet bandet bildene, og la ut sin egen uttalelse på Facebook-siden deres. I den skriver de blant annet:
«Vi forstår at oppfatningen av Bandera er annerledes rundt om i verden enn den vi har her i Ukraina. Vi innser at han er en kontroversiell figur. Og vi vil gjerne presisere vårt standpunkt.»
«Hans opplevelse er en påminnelse om at historien vår er kompleks og vi aksepterer at den har mørke kapitler. Uansett mener vi at det er opp til alle ukrainere, uavhengig av deres etniske eller religiøse tilhørighet, som endelig har fått muligheten til å åpent og demokratisk debattere arven etter sine historiske personer, å gjøre det klart at debatten inkluderer å erkjenne og akseptere forbrytelser. begått mot dem, både som ofre og av dem som gjerningsmenn.»
Bandet skriver også at de trenger en debatt i landet om dets historie og minne, noe som ifølge bandet selv er akkurat den debatten som er umulig i Putins Russland.