GAFFA.no - alt om musikk.
Dette er låtene GAFFA-redaksjonens medlemmer har gitt mest spilletid i 2017.
Vi er kommet frem til desember. Det nærmer seg jul! Snart et nytt år.
For de fleste musikkredaksjoner er denne tiden synonymt med årslister - både på albumfronten og låtfronten. Og 2017 har vært et særdeles godt år med masse ny musikk både fra gamle og nye favorittartister- og band.
LES OGSÅ: Flere navn klare for Øyafestivalen.
Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album her på GAFFA.no.
20. The National – The System Only Dreams In Total Darkness
(4AD)
Åh, gleden over å høre denne låta for første gang kontra skuffelsen over bandets, og da spesielt vokalist Matt Berningers, mildt sagt underveldende fremføring av den under Oslo-konsertene i høst. Nå skal ikke det få ødelegge; for med førstesingelen fra årets album Sleep Well Beast begikk det amerikanske indierockbandet en aldri så liten musikalsk genistrek.
En låt som har fått utallige runder på spilleren her i redaksjonen. (TL)
19. Lana Del Rey - Lust For Life (feat. The Weeknd)
(Interscope Records)
Om det er to stemmer som var ment for hverandre, så er det Lana Del Rey og The Weeknd. Lust For Life er ikke bare tittelsporet på Del Rey sitt siste album, men det er også den beste sangen på albumet.
Man får lyst til å danse på H-en på Hollywoodskiltet, men man har også lyst å synge høyt med. Deres stemmer er definisjonen på en perfekt match. (ES)
18. Ivan Ave - Also
(Jakarta Records)
Norges jazzhop-prins har i 2017 levert varene. Med Also understreker Ivan Ave hvorfor han fortjener mer oppmerksomhet i et nokså mettet norsk, hiphoplandskap. Stilen hans er herlig unorsk, og flowen gir assosiasjoner til den store hiphop-æraen i USA, og hvordan enkelhet i større grad ble dyrket.
Also er en effektiv snarvei inn i universet til Ivan Ave. Et sted for gode historier, lune jazzbeats og et par skrøner i ny og ne. Låta er et håndfast bevis på at autotune og midi-våpenkappløp ikke er oppskriften på vellykket hiphop. Also er hva Norge trenger – hiphop for dempet belysning. (BH)
17. Brockhampton – GOLD
(Question Everything)
Hiphopkollektivet som fant hverandre i et rapforum på nett. Et moderne ensemble som har levert to fullengdere på veldig kort tid. To prosjekter som begge har høstet lovprisning av presse og publikum.
GOLD som er en av singlene fra SATURATION er en dansbar klubb-banger av rang hvor flere av medlemmene i kollektivet leverer med sine signaturflows og unike stil. Og neste sommer kommer truppen til Øya! (PE)
16. Erlend Ropstad - Det Store Blå
(Later Gator Records)
«Det finnes 1000 ord for knuste hjerter. Jeg skal skrive de alle om igjen. Ikke fordi ingen har gjort det før. Jeg skal bare minne folk om kjærligheten.»
LES OGSÅ: «Alvorsprat og poesi».
Med Det Store Blå setter Erlend Ropstad ord på den mye omtalte kjærligheten. Forskjellen fra andre kjærlighetssanger er at Ropstad klarer å plassere låta inn i sitt eget lille univers på en enestående måte. Man får ikke bare høre historien, man får bli med ut på holmen hvor kjærligheten utspilte seg, og hvor solen gikk ned i vannet. (BH)
15. Tyler, The Creator – 911 / Lonely Boy
(Columbia Records / Sony Music)
Tyler snekret sammen en av de mest kreative og innovative utgivelser i året som gikk, en utgivelse som var både egenprodusert og med et ærlig uttrykk når det kom til det tekstuelle. Usikkerheter, rikdom, ansvar og viktigst av alt: ensomhet. Disse er temaer som går igjen på hele prosjektet og som kuliminerer i stor grad på 911 / Lonely Boy.
Rapperen forteller ærlig at han til tross for suksess, velstand og venner ofte er ensom, og vet ikke hvordan han skal håndtere det uten å distrahere seg selv på ulike måter. (PE)
14. King Krule – Biscuit Town
(XL Recordings)
King Krules albums nye album The OOZ er ikke låtfiksert, det er helhetsorientert. Så: Hvilken låt skal plukkes ut? Oppdraget synes umulig; men redaksjonen har en ekstra hang til åpningssporet.
Biscuit Town er en åpenbarende førstelåt. Den viser noe av alt det som skal komme videre utover i det geniale albumet: Den utrolige atityden briten makter å presse ned i låter, de allsidige beatsene, oppbygningene, ikke minste også tekstene. For hvor ellers blir «TV Sports» kalt «The olymbic ebola» mens det rimer på Coca-Cola? (GMS)
13. Mae - Loff (feat. Chirag)
(Tee Productions)
Et klassisk mestermøte. Dette illustrerer alt som er fett med slike «call-and-response»-vers i hiphop. Sett bort fra det tilsvarende verset til Vågard og Store P på Sonar Ut G-mixen fra 2012, er dette kanskje noe av det gøyeste som har skjedd norsk hiphop i en tid der det skjer usannsynlig mye gøy. Ekstra fett blir det med det Loudmouf Choir-aktige vokalhooket Mae serverer.
Var det noen som sa Mae-comeback? Vi venter i spenning på oppfølgeren til den norske rap-klassikeren Gourmet Garbage fra 2001. (MA)
12. Alvvays – Dreams Tonite
(Polyvinyl)
Kanskje den mest konsistente låta på det særdeles sterke andrealbumet til canadierne i Alvvays. Måten vokalen skjærer som en varm kniv i smør gjennom gitarjangle-teppet gjør Dreams Tonite uimotståelig.
Her serveres det hooks på sølvfat, og denne bare varer, varer og varer langt utover de tre minuttene som er låtas spilletid. (MA)
11. Susanne Sundfør - Undercover
(Warner Music Norway)
Susanne Sundførs førstesingel fra hennes strålende utgivelse Music For People In Trouble er en flerharmonisk og erke-sundførsk låt, med et arrangement og en oppbygning som gjennom hele låten stiger opp mot den hel-episke avslutningen.
Undercover er full av overskridende følelser og en stemmeprakt hele landet vet er unikt for Susanne Sundfør. Låten er haugesunderen på sitt aller beste. (GMS)
LES OGSÅ: Susanne Sundfør annonserer stor norgesturné.
Årets liste er satt sammen av: Geir Magne Staurland, Ellen Lund, Peder Ebbesen, Stina Helland, Per Henrik Arnesen, Bendik Hansen, Martin Abelvik, Else Solheim, Victoria Tronstad, Eskil O. Vestre, Jonas Irmer, Henrik Engø Lesjø, Magnus von Schantz, Malin Langøy Aarbø, Knut Gigstad og sjefredaktør Tord Litleskare.
Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste album - hver dag denne uka. Her kan du se plassene 50 - 41, 40 - 31 og 30. - 21.