Vi har satt oss ned og hørt gjennom året – dette er våre favorittalbum fra 2016.
Det er midten av desember! Snart jul. Snart et nytt år.
For musikkredaksjoner betyr det at man må sette seg ned og gå gjennom all musikken som har blitt gitt ut, album og låter, og lage lister.
2016 har vært et forholdsvis tungt år i musikkbransjen, men det har heldigvis vært en del oppturer, også – noe disse årslistene er en god indikasjon på.
Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste låter og årets 50 beste album.
Årets lister er satt sammen av Ellen Lund, Katrine Østlyng, Tor Kristian Haldorsen, Ine Julia Rojahn Schwebs, Per Henrik Arnesen, Ida Frantsen, Hanna Mari Moen, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Morten Waage Johansen, Else Solheim, Stina Helland, Geir Magne Staurland og sjefredaktør Tord Litleskare.
Her kan du se plassene 50 - 41.
40. Susanna - Triangle
SusannaSonata/Musikkoperatørene
Susanna Wallumrød er en av landets fremste artister, uansett sjanger. Med en av landets flotteste stemmer skaper hun et musikalsk univers som smyger seg frem og omfavner deg før du vet ordet av det. Triangle er hennes første soloalbum siden Wild Dog i 2012. Og her har hun også hatt full kontroll selv. Hennes musikalske univers krever mye av lytteren og de 22 sporene på albumet krever at man tar del i det som fremføres. Triangle er en mastodont av et album, en studie i ekstravaganse.
Som vår anmelder skrev: "Det krever at du lar albumet få tid, tid til å bearbeide stemningene som oppstår i ditt eget indre. Først da kan du oppnå maks nytelse av den musikalske magien."
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
39. Metronomy - Summer 08
Because Music/Warner Music
Summer 08 er det femte albumet fra britiske Metronomy, og det første siden debuten som har blitt laget av frontfigur Joseph Mount helt på egenhånd. I stedet for låter skrevet for et band, og med mål om å bli spilt live på store festivalscener, er Summer 08 preget av introverte men funky electropop-spor der den dyktige og ikke minst vittige produsenten Mount får slått seg riktig løs. Albumet oppleves som lekent, spontant og fylt med kreativt overskudd og humor. For de svært mange der ute som oppdaget Metronomy gjennom andrealbumet Nights Out fra 2008, og ikke minst singlene Radio Ladio og Heartbraker, tilbyr Summer 08 nøyaktig det tittelen indikerer – en retur til stilen på gjennombruddsskiva.
Det blir likevel aldri noen navlebeskuende og nostalgipreget enmannsskive. For takket være en vilje til å eksperimentere med egen lyd såvel som vokalbruk, såvel som sterke gjesteopptredener fra både Robyn og Mix Master Mike fra Beastie Boys, kjennes også Summer 08 ut som et aldri så lite friskt pust.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
38. Västerbron - Till Vilket Pris Som Helst
Playground Music/Playground
Västerbron er en bro i Stockholm som strekker seg fra Södermalm til Kungsholmen. I 2012 ble det satt opp beskyttende rekkverk for å forhindre hopp fra broren, noe Broder Daniels gitarist Anders Göthberg gjorde i 2008. Året etter at rekkverket ble satt opp, ble bandet Västerbron dannet – og hvorfor ikke oppkalle bandet etter selvmordsbroen?
Västerbron nominerar seg själv, till vilket pris som helst: de er nominert i fire kategorier i Sveriges GAFFA-Prisen i år, derav også kategorien for årets album. Till Vilket Pris Som Helst er et album fylt av rockelåter med vakker skånsk dialekt, med låter som Flytta Isär, Död För Mig og Jag Nominerar Mig Själv – låter man kan kjenne seg selv og andre igjen i. Hele veien gjennom skrikes det høyt på skånsk med fengende gitarriff, det er deilig nok til at vi kan slå fast: det mye omtalte "det-vanskelige-andrealbumet-syndromet", det er noe Västerbron ikke led av.
For et såpass bra andrealbum skal man lete lenge etter.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
37. BadBadNotGood - IV
Innovative Leisure/Border Music Norway
Denne canadiske gruppa har tidligere samarbeidet med Tyler, The Creator, Earl Sweatshirt og Danny Brown - samt gjort en uhørt kul ny versjon av Future Islands Seasons (Waiting On You) – som du kan høre her.
På årets album får vi gjesteinnslag fra Future Islands vokalist Samuel T. Herring, Mick Jenkins, Kaytranada, Charlotte Day Wilson og supersaksofonisten Colin Stetson, men IV er først og fremst BadBadNotGood og de fire nøkkelspillerne Matthew Tavares på keyboard, Chester Hansen på bass, saksofonisten Leland Whitty og Alexander Sowinski på trommer. Vår anmelder mente at det som skilte albumet fra tidligere utgivelser fra BadBadNotGood var at gruppa på IV endelig fikk ut musikkforståelsen de sitter inne med – og evnet å variere uttrykket sitt i større grad enn før.
Albumet ble belønnet med fem stjerner her i GAFFA.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
36. Savages - Adore Life
Matador/Playground
Savages, postpønkgruppen ledet an av den karakteristiske og eminente frontfiguren Jehnny Beth, slapp tidligere i år sitt andre studioalbum Adore Life. En på mange måter glimrende oppfølger til debuten Silence Yourself fra 2013.
"Der bandet tidligere kunne fremstå med like deler pretensiøse som elegante fakter, oser Adore Life av mer feirende takter. Og det som feires er kjærligheten, troen og håpet på det gode, for ikke å si bedre, livet. For både en selv, og andre. Det er lyden av de personlige krav, finstemt formidlet gjennom post-pønkens poserende melodiske politikk", skrev vår anmelder om albumet tilbake i januar - og trillet stjerneterningen til fem.
Nå venter vi bare spent på fortsettelsen!
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
35. BJ The Chicago Kid - In My Mind
Motown/Import
Etter en lang, seig og til tider uutholdelig ventetid ble 2016 året da Chicago-soulens lenge utpekte arving endelig tok fatt på albumformatet. Oppfølgeren til den glitrende miksteipen Pineapple Now-Laters viste på så mange måter å være en hver 2016-kåring verdig – og GAFFAs årlige albumkåring er heller intet unntak.
I grensestykket mellom fengende r&b og ømfintlig neosoul byr BJ The Chicago Kid på en passelig porsjon musikalske godbiter som hverken er for søt eller for salt. Ifølge vår anmelder tydeliggjøres albumets fleksibilitet som et av In My Minds sterkeste sider der overgangen fra åpningssporet Man Down til den driftige førstesingelen Church er et eksempel. Her er overgangen fra det mørke "low rider-anthemet" til et noe mer hellig søndags-soundtrack er like glatt som den er naturlig. Samme smidighet fremstilles også via de så inderlig sårbare Shine og Falling On My Face der Sledges stemme virkelig får det spillerommet den fortjener.
Her kan du lese vår anmeldelse av albumet.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
34. Silvana Imam - Naturkraft
Naturkraft Silvana Imam/Refune Music Rights
Det smeller når Silvana Imam trekker av, skyter, og lander stødig på listen over årets beste album. Naturkraft er ikke bare en beinhardt, ærlig og komplett utgivelse – det er også et stykke stilsikkert bevismateriale på 13 spor som understreker hvorfor den svenske ordsmeden troner, ene og alene, som Skandinavias rapdronning.
Som vår anmelder påpeker byr låtene på tematikk farget av personlige fortellinger om Imams oppvekst, familie og kjærlighet der låter som Hon Va er et godt eksempel. Her skildres både oppturer og nedturer knyttet til liv og karriere over en minimalistisk, men samtidig blytung basslinje.
Silvana Imam er naturkraft og hvorfor leser du her.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
33. Fat White Family - Songs For Our Mothers
Without Consent/Border Music Norway
Spilt inn i studioet til deres gode venn, Sean Lennon, og som sin far (John Lennon - om noen virkelig skulle være i tvil) elsker han alt som lukter av outsidere og psykedelisk rock & roll. Og Fat White Family med Iggy Pop-inspirerte Lias Sauodi i spissen er alt det og mer til. Med Songs For Our Mothers klarer bandet å servere skranglete lo-fi-jazz med partynazi-tekster, og bossanova discosynth-mikser med skranglete, forvrengte gitarer, primitive trommemaskiner, merkelige lyd-sampler og tekster om alt fra strandliv, diktatorer, dop, sex og seriemordere.
Sammen med den harde livsstilen, og gitarist/låtskriver Saul Adamczewskis utrettelige krangler om hvordan bandet skulle låte, er også dette det som har gitt skiva den ekle, mørke følelsen av å se seg selv i speilet og ikke like det du ser uten et tonn med dop innadbords.
Vår anmelder ga albumet fem velfortjente stjerner da det ble sluppet i januar.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
32. Geir Sundstøl - Langen Ro
Hubro/Musikkoperatørene
Geir Sundstøl er en mann du mest sannsynlig har sett eller hørt, men kanskje ikke vet navnet på. Som en av landets dyktigste musikere har han bidratt på hundrevis av utgivelser og vært et hemmelig våpen i mange liveband. Det er ikke uten grunn at han har blitt omtalt som ”Norges mest brukte gitarist”.
Dette er ikke første gangen multiinstrumentalist-geniet gir ut soloplate, men på Langen Ro kommer virkelig ”bakmannen” frem i lyset. Er det jazz? Er det post-country? Ambient? Det er vanskelig å sette i bås, men over åtte låter blir man tatt med inn i en unik, vakker og utforskende verden av lyd.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
31. Explosions In The Sky - The Wilderness
Bella Union/Border Music Norway
Postrockpionerene i Explosions in the Sky har fulgt den samme oppskriften siden de albumdebuterte i 2000: Lange og stemningsfulle låter og gitarer som driver låtene fremover har, noe forenklet, vært gangen i det. På The Wilderness har gitarene blitt erstattet av elektroniske elementer, og låtene er kortere og har enklere lydlandskaper.
For å bruke en enkel sammenligning: Gjennomsnittslengden til låtene på forgjengeren var på godt over åtte minutter mens den på dette er litt over fem minutter.
Lydbildet drives fortsatt fremover av stemninger som både blir bygget opp og ned på Explosions-vis, og det er mer lavmælt og dempet. Det føles likevel stort, men på en annen måte enn tidligere. Mindre i omfang, men like fullt stort på stemninger og atmosfærer, og det fungerer svært godt. Albumet er Texas-bandets mest interessante utgivelse de siste ti årene.
Hør albumet på Spotify eller Apple Music.
Vi publiserer resten av lista - samt en oppsummering av årets beste låter - hver dag denne uka.