Nyhet

Indisk musikklegende er død

Sitarspilleren Ravi Shankar er død, 92 år gammel. Shankar samarbeidet med The Beatles, spilte på Woodstock-festivalen i 1969 og var faren til låtskriveren Norah Jones.

I følge den engelske avisen The Daily Telegraph, døde inderen i San Diego, hvor han rekonvaleserte etter en operasjon i forrige uke. 

– Det er med tungt hjerte at vi skriver til dere for å informere om at Pandit Ravi Shankar, ektemann, far og musikersjel, gikk bort i dag. Vi vet at dere alle føler for oss, og vi takker for alle bønner og gode tanker i denne tunge tiden. Selv om dette er en sorgens stund, er det også en tid for å være takknemlig for at han var en del av livet vårt. Hans ånd og hans arv vil leve videre i våre hjerter og i vår musikk i evig tid, skriver hans enke og hans yngste datter, Anoushka – selv en dyktig sitarspiller – i et presseskriv.

Ravi Shankar nådde stjernestatus på 1960-tallet, da Vestens popmusikere begynte å fatte interesse for Østens mystikk og musikktradisjoner. Roger McGuinn fra The Byrds var den som får æren av å ha introdusert Shankars musikk for Beatles-medlemmet George Harrison som – til tross for (eller kanskje på grunn av) LSD-rusen – ble bergtatt av inderens psykedeliske toner. Harrison besøkte senere Shankar i India, og tok timer hos ham. Resultatet av Harrisons sitar-fascinasjon kan høres på både «Revolver» og «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club band».


Hans påvirkning på Harrison og andre rockemusikere i samtiden hadde utvilsomt noe å si for hans nyvunne popularitet i Vesten. Det kan sies å ha kulminert fredag 15. august 1969, da Shankar og hans orkester spilte en trettifem minutter lang konsert på kvelden – i øsende regnvær – på den legendariske Woodstock-festivalen, som samlet utrolige en halv million mennesker på et jorde i øvre deler av delstaten New York. Fra 1970 og utover nøt han dermed suksess i nærmest hele verden, ikke bare i hjemlandet India, og etterhvert flyttet han også fra India til California.

Shankar fikk sitt første barn, sønnen Shubhendra, i 1942. I 1979 kom hans første datter, som han fikk sammen med koreografen Sue Jones, og som fikk navnet Geethali. I ettertiden har hun blitt mest kjent som den Grammy-vinnende artisten Norah Jones.

Se klipp av Shankar fra Woodstock-festivalen i 1969:


ANNONCE