Patti Smith: – Jeg har aldri opplevd et så traumatisk år som 2020

Patti Smith fotografert under sin konsert på Sentrum Scene i Oslo.
– Jeg føler verdens uro dypt i magen, sier Patti Smith.

Det sier Patti Smith til The Guardian, i forbindelse med paperbackutgivelsen av hennes tredje selvbiografi, fjorårets «Year of the Monkey». Den utkom på norsk i år på Samlaget under tittelen «Apens år».

Boken handler om 2016, et år hun tilbragte på farten, der hun oppsøkte gamle venner, også på deres siste, noe som gir henne dyrebar innsikt i tap og alderdom. Samtidig foregikk det et dramatisk skifte i USas politiske landskap. I intervjuet sier hun at 2020 om mulig er et enda mer traumatisk år for henne enn bokens år

– Jeg har aldri opplevd et så traumatisk år. Hver dag føler jeg meg syk, særlig på grunn av atmosfæren som presidenten har skapt i landet vårt; vi er mer delt enn noensinne. Jeg føler verdens uro dypt i magen.

«Apens år» begynte som en dagbokutgivelse, og hun sier det å skrive dagbok «er som å ha en liksomvenn». Men Patti Smith har ikke noe imot å være alene, og føler seg ikke ensom når hun er på farten.

– Jeg liker å være i bevegelse – i en kafé med litt leven eller på et tog, det er slik jeg liker å jobbe, sier Smith, og medgir at hun alltid har likt å være alene.

– Jeg er på mitt mest sosiale på scenen, sier Patti Smith. Musikklegenden er blitt 73, og har etter at hun fylte 70 blitt opptatt av å pleie helsen – ikke minst under pandemien.

– Jeg lager maten min selv, spiser nøysomt, har mistet overflødig vekt. Jeg mosjonerer, og prøver å holde meg mentalt positiv.

(©NTB)