Sigrid Moldestad med hyllest til bonden og bygda

Sigrid Moldestad med band.
Den tredje singelen fra det kommende albumet til Moldestad klinger varm støvete americana og hyller den norske bonden.

«Bonden» handler om trofasthet til slekt, gård og bygd. Om ensomhet og om drømmer som forsvant. Det synges om håpet som ligger i den enkle lampa som lyser fra et kjøkken på en gård.

– Etter en sommer hvor det har vært fokus på vårt vakre land, våre grønne åkre og veldrevne gårder, ønsket jeg å hylle de som jobber for, og tar vare på, naturen og bygdene våre. Jeg kommer selv fra bygda og har sett hvor mye en bonde må legge ned i arbeid. Hvor viktig, men også bindende det er å ta over en gård. Oppofrelsen, forteller Moldestad.

For i en tid hvor vi enkelt kan velge bort og følge andre alternative liv, er det ikke lenger en selvfølge at noen ønsker å ta det ansvaret som ligger i bondeyrket. Det fins mye annet som er langt enklere å gjøre. Likevel er det noen som holder ut.

– Jeg er rørt av begrepet “slekters gang”. Du tar over fra noen, har det en stund, men skal gi det videre til neste generasjon. For mange er det jo et paradoks å jobbe for noe du ikke vet om noen vil ta over engang, sier hun, før hun fortsetter:

– Sangen kom ut fra et bilde jeg har tenkt på lenge; bildet av det der vesle lyset. Den enkle lampen som skinner i et hus. Det betyr at det er liv der. Det betyr at det fortsatt bor noen der som passer på katten og huset, tunet og åkeren. Og i det store bildet; som passer på landet og historiene våre.

Bondeyrket er et ideal!

– Det er nok ensomt for mange å være bonde i dag, men samtidig lengter mange av oss til et liv som er mer naturnært. Sånn sett er bondeyrket et ideal!  Det rører noe grunnleggende dypt i oss. Alle bærer kanskje en liten småbruker-drøm i seg? undrer Moldestad.

Sigrid Moldestad ønsket å gi sangen et varmt og omsluttende lydbilde som klemte litt ekstra godt på lytteren og til de som kjente seg igjen i teksten. Hun ville også gjøre en tydelig sjangerhilsen til americana og country. Som sist er det Yngve Leidulv Sætre som har produsert låta.

Singelen «Bonden» er en ektefølt hyllest til bygda og alle som jobber med landbruk i landet vårt. En påminner om å sette pris på de nære ting. Hør låten her: