USA får sin egen Eurovision-konkurranse

Israelske Netta vant Eurovision Song Contest i 2018.
Neste år dukker en ny musikkreality opp på amerikanske TV-skjermer, kalt «The American Song Contest» – direkte inspirert av Eurovision.

Det har vært snakk om det lenge, men nå er det ifølge Variety bekreftet. Formatet er fortsatt under utvikling, men vil ligne Eurovision-konseptet, som har eksistert siden 1956.

Det innebærer blant annet at alle de 50 amerikanske delstatene skal kjempe mot hverandre i innledende runder og semifinaler – før det kåres en vinner i en storstilt «Grand Finale». Artistene vil kunne komme fra alle slags sjangre, fra soloartister til grupper på opptil seks, og bli plukket ut på delstatsbasis av egne juryer.

Variety har snakket med den svenske Christer Björkman, sentral både i Melodifestivalen i Sverige og i Eurovision, som uttaler om den amerikanske spinoffen:

– Å ha en sjanse til å bruke alt du vet om formatet og gjøre det på nytt fra start, og å bringe det til et publikum som ikke har noen historie med det, er et virkelig privilegium.

Drivkraft i USA er Ben Silverman, som tidligere har sørget for amerikanske versjoner av «The Office» og «Big Brother», sier han har jobbet i 20 år for å overbevise amerikanske TV-selskaper om å satse på Eurovision i USA-fasong. Nå tror han «The American Song Contest» kan samle nasjonen:

– Når Amerika er mer fraksjonert enn noensinne og så mange problemer skiller oss, er det som virkelig forener oss vår kultur, sier Silverman.

Den amerikanske filmen «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga» har da også vist seg å slå an stort på Netflix, ifølge bransjebladet.

(©NTB)