Ber fansen om unnskyldning for 45 års forsinkelse

Rockeikonet Neil Young.
Neil Young ber fansen om unnskyldning for at det tok nærmere 46 år før han slipper løs albumet «Homegrown». Innspilt i 1974–75 kommer det nå i alle formater 19. juni.

Egentlig skulle «Homegrown» blitt sluppet i april, men ble utsatt på grunn av Covid-19. Men hva gjør vel to måneder etter nærmere et halvt århundre.

Selv kaller Young platen for «den som slapp unna». Han beskriver «Homegrown» som den uhørte broen mellom «Harvest» fra 1972 og «Comes a Time» fra 1978.

– Jeg ber om unnskyldning. Dette albumet, «Homegrown», skulle vært der for dere noen år etter «Harvest». Det er den triste siden av en kjærlighetshistorie. Skaden er skjedd. Det knuste hjertet. Jeg kunne ikke lytte til det. Jeg ønsket å gå videre. Så jeg holdt det for meg selv, gjemt unna i hvelvet, på hyllen, bakerst i tankene … men jeg skulle ha delt det. Det er faktisk vakkert. Det er derfor jeg laget det i første omgang. Noen ganger er livet vondt. Dere vet hva jeg mener. Dette er den som slapp unna, har Neil Young skrevet på nettstedet sitt, Neil Young Archives.

Les også: Slipper sitt første album på åtte år.

Han skal ha siktet til romansen med skuespilleren Carrie Snodgress, som var i ferd med å gå galt. I et intervju med Cameron Crowe for Rolling Stone har Young sagt «det var litt for personlig … det skremte meg» om de personlige tekstene.

«Homegrown» slippes på Reprise Records, og ifølge pressemeldingen skulle det egentlig vært utgitt i 1975 – men Neil Young kansellerte planen. Det har oppnådd legendestatus blant fansen hans, heter det videre.

Noen av de 12 sangene er å høre på andre av hans utgivelser, syv er aldri tidligere utgitt. Originalmiksen er restaurert og mastret på nytt. Å høre som gjester er i tillegg til bandet også legender som Levon Helm, Emmylou Harris og Robbie Robertson.

(©NTB)