Musikkinteresserte og stamgjester samler inn penger til favorittscenene

Det norske bandet Mall Girl fotografert på Revolver under by:Larm i 2019.
Mens musikkinteresserte kan høre på et bredt utvalg virtuelle konserter hjemmefra, sliter konsertscenene de ellers vanker på. Det fører til redningsaksjoner.

Crowdfundingsnettstedet Bidras oversikt kalt koronatiltak er bekymringen tydelig for favorittstedene – etter at musikerne selv later til å ha funnet sin virtuelle, midlertidige overlevelsesmåte.

En kronerulling som går til rockebulen Last Train i Oslo, stedet der Gluecifer og Turboneger har sitt opphav, er oppe i nær en kvart million kroner lørdag formiddag, ifølge siste oppdatering.

– Innsamlingen har tatt helt av. Det er mange som er glade i dette stedet, sier initiativtager Jostein Hestøy til Vårt Oslo.

Flere følger

Nå følger Revolver-publikummet etter og har på de to første dagene fått inn 46.000 kroner ved hjelp av kronerulling til scenen der utallige tilreisende band har spilt sine første Oslo-konserter – mens kjellerklubben er viktig for undergrunns-klubbkulturen.

LES OGSÅ: Bruce Springsteen med gavepakke til alle som sitter i karantene.

Og før helgen manet americanamiljøet så vel som stamgjester til innsats for Siste Reis i Halden. Den er også i faresonen, for, som det heter på stedets Facebook-side: «Som så mange andre i disse tider, er ikke stengte dører forenlig med løpende utgifter».

Etter to dager var man nå oppe i 64.000 kroner, ifølge Siste Reis-siden på Bidra.

Foto:Per-Otto Oppi Christiansen
Kristopher Schau foran et fullsatt Last Train under en konsert med The Dogs i 2014.

Omsunget scene

Både norske og amerikanske artister har skrevet låter om denne baren i grenseland, som i likhet med Last Train i Oslo har eksistert i flerfoldige tiår:

Blant dem Chip Taylor, låtskriveren bak «Wild Thing» og «Angel of the Morning», og countryrockeren Rick Broussard fra Texas. Sistnevnte lot opplevelsene i Halden ende i låten «Halden (is a Hell Raisin’ Town)».

Henning Kvitnes kalte sin låt for «Siste Reis» rett og slett, mens Onkel Tuka refererer til stedet der de lar sin Spellemann-harpe trone i bokhyllen i sangen «Tistaelva Blues».

Sjeldenhet

Til sommeren har Halden-baren eksistert i 30 år, noe som det fantes planer om skal feires med egen, todagers musikkfestival i nærheten av det lille lokalet.

– Alle som noensinne har hatt berøring med serveringsbransjen vet at det å ha en tretti år lang historie under samme flagg er høyst uvanlig. I et slikt perspektiv er Siste Reis bevaringsverdig i seg, heter det fra musikkprofilen Tom Skjeklesæther, som er blant dem som har engasjert seg i redningsarbeidet.

(©NTB)