Ansatte i Operaen blir syke av scenerøyk

Operaen i Oslo.
23 medarbeidere som har dokumenterte helseutfordringer på grunn av røykbruken under forestillinger i Operaen. Omfanget øker, skriver Aftenposten.

Rapporter fra Arbeidstilsynet forteller om sangere og skuespillere som får problemer med stemmen, og at mange utøvere og scenearbeidere bekymrer seg for de langvarige helseeffektene, skriver avisa.

Typiske symptom er hodepine, hoste, ubehag i luftveiene og redusert lungefunksjon.

LES OGSÅ: Skamroser ny Netflix-satsing.

Det var verneombudet i Operaorkesteret som kontaktet Arbeidstilsynet etter at flere ble syke under forestillingen Tryllefløyten i vår. Saken ble omtalt av Dagens Næringsliv.

Ifølge Klassekampen har én av fem av orkesterets ansatte fritak fra å bli eksponert for røyken. Det har gitt Operaen en utgift på 660.000 kroner for bruk av vikarer. Også i NRK, Nationaltheatret og Det Norske Teatret kan ansatte reservere seg mot forestillinger med scenerøyk.

Foto:Paul Kleiven | NTB Scanpix
Turister tar bilder av Operaen i Bjørvika i 2019. Med sine 19.000 kvadratmeter marmorflate og karakteristiske arkitektur har operahuset etter åpningen i april 2008 blitt en av hovedstadens store turistattraksjoner.

Den Norske Opera & Ballett opplyser den har gjort flere tiltak for å håndtere de ansattes helseutfordringer. Blant annet blir det jobbet med å begrense og overvåke bruken av røyken. Operaen er også pålagt av Arbeidstilsynet å kartlegge helseeffekter fra røyken.

– I tillegg kartlegger vi bruk og løsninger ved andre nordiske operahus. Så langt ser det ut til at de ikke har tilsvarende utfordringer som vi har, sier HR-sjef Trude Rostad i Operaen til Aftenposten.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)