Pussy Riot legger ut på norgesturné

Pussy Riot.
Medlemmer av den russiske protestgruppa Pussy Riot skal på rundreise i Norge og presenterer søndag turnéprogrammet.

Produksjonen «Riot Days» er etter sigende et stykke om protest og motstand, ledet av Maria Aljokhina, og tar dem til Bergen mandag, Stavanger tirsdag og Oslo onsdag neste uke.

Søndag ettermiddag blir det presentasjon og samtale med Pussy Riot-medlemmene Maria «Masha» Aljokhina og Alexander Tsjeparukhin i Oslo, med Nazneen Khan-Østrem som moderator.

LES OGSÅ: Klar for mer «Weeds».

Etter intervjuet blir det en minikonsert med Moddi og Katrine Schiøtt, som inkluderer fremføring av Moddi sin versjon av «A Punk Prayer».

Feminisme, LGBT-rettigheter og Putin-motstand

Da protest- og kunstnerkollektivet Pussy Riot ble opprettet i mars 2011, var de elleve kvinnelige medlemmer. Gruppen arrangerte provoserende punkrockforestillinger på offentlige steder, som ble filmet og lagt ut på internett. Tema for tekster inkluderte feminisme, LGBT-rettigheter og motstand mot Russlands president Vladimir Putin, som Pussy Riot regnet som en diktator. Temaene omfattet også presidentens bånd til ledelsen i den Russisk-ortodokse kirken.

«Riot Days» ble til i desember 2016 og er en forestilling basert på Aljokhinas bok med samme navn. Stykket har vært på USA-turné, iblant annet Seattle, Olympia, San Francisco, Santa Cruz, Los Angeles og New York.

Pussy Riot har fått internasjonal oppmerksomhet for sine protester og kunstprosjekter, særlig etter at flere medlemmer ble dømt til fengselsstraff etter en performance i en katedral i Moskva i 2012.

Tidligere i år fikk to medlemmer politisk asyl i Sverige.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)