Har inngått forlik med Universal Music om musikkrettigheter

Spinal Tap på scenen under Live Earth i London tilbake i 2007.
Skaperne bak fiktive Spinal Tap har inngått forlik med Universal Music om rettighetene til bandets musikk. Bandmedlemmene krevde 400 millioner dollar fra selskapet.

Bandet ble kjent gjennom filmen «This is Spinal Tap», eller «Hjelp, vi er i popbransjen» på norsk, som kom ut i 1984. Filmen fremstilles som en dokumentar og handler om det fiktive heavy metal-bandet Spinal Tap og deres turné i USA.

Skuespiller Harry Shearer, som spilte bassist Derek Smalls, saksøkte i 2016 Universal Music og Studio Canal, som begge eies av konglomeratet Vivendi, ifølge The Guardian.

LES OGSÅ: Will Smith deler etterlengtet trailer.

Shearer hevder at han og de andre skaperne bak bandet kun ble betalt 98 dollar mellom 1989 og 2006 for opphavsrettigheter til bandets musikk, og 81 dollar for bandeffekter mellom 1984 og 2006. Christopher Guest, som spilte gitarist Nigel Tufnel, Michael McKean, som spilte vokalist David St. Hubbins og regissør Rob Reiner hev seg på søksmålet. Til sammen krevde de 400 millioner dollar.

Liksomdokumentaren ble ingen stor suksess da den kom ut, men har siden oppnådd kultstatus, og bandet har holdt konserter flere ganger.

Ifølge forliket vil Universal Music fortsatt distribuere musikken til Spinal Tap, men «rettighetene skal etter hvert overføres til skaperne».

Det er ingen opplysninger om hvor mye penger skaperne har fått. Det pågår fortsatt et søksmål om godtgjørelser fra filmen.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)