Paul McCartneys barnebok oversatt av forfatterstjerne:

– Hyggelig endelig å kunne gjør ham en tjeneste

Sir Paul McCartney i askjon på scenen.
Når Beatles-legenden Sir Paul McCartneys nye barnebok skal få norske lesere, er det Lars Saabye Christensen som står for oversettelsen.

– Jeg syns det var hyggelig og på sin plass endelig å kunne gjøre McCartney en liten tjeneste, i og med alt han har betydd for meg, skriver den norske forfatteren, som fikk sitt gjennombrudd med romanen «Beatles» i 1984.

– Dessuten: At han skriver for barn er ikke nytt. Allerede midt i sin storhetsperiode hadde The Beatles med en barnesang, Yellow Submarine, og bare store kunstnere gjør slikt som det naturligste av verden, påpeker Lars Saabye Christensen.

Grandude ble Bestebra

Barneboken, som på originalspråket heter «Hey Grandude!» – som er det barnebarna kaller McCartney, får den norske tittelen «Hei Bestebra!».

Den er illustrert av Kathryn Durst, og forteller om den fryktløse, eventyrlystne og ifølge McCartney «groovy» bestefaren Bestebra, som tar med seg barnebarna – og et magisk kompass – på en virvelvind av eventyr, heter det fra Cappelen Damm.

LES OGSÅ: Mannen som skrev «de perfekte poplåtene» er død.

– Jeg ville skrive den for besteforeldre overalt – og for barna – så den gir dem noe å lese for barnebarna når det er leggetid, sa Paul McCartney ifølge The Guardian.

Musikklegenden debuterte som barnebokforfatter allerede i 2005, og er nå oppe i åtte barnebarn å lese for. Men overfor BBC er han nøye med å påpeke at «Grandude» ikke er ham selv.

– Fordi han er magisk og det er ikke jeg!

Foto:NTB kultur
Paul McCartneys nye barnebok «Hei Bestebra!» er oversatt til norsk av Lars Saabye Christensen.

Takknemlig etterord

Lars Saabye Christensen har også skrevet et etterord til boken, kalt «Oversetterens takknemlige notat».

Der skildrer han hvordan han kjøpte langspillplaten Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band for egne penger i juni 1967.

– Jeg var tretten år gammel og brukte resten av sommeren, eller la oss si resten av livet, på å gjøre meg fortrolig med dette musikalske og poetiske universet som jeg så inderlig ønsket å bli en del av. Man måtte bare løfte seg selv, gjerne etter håret, skriver Saabye Christensen, som fastslår:

– Å være Beatles-fan innebar med andre ord både dannelse, smerte og hengivenhet …

(©NTB)