Rockelegenden Roky Erickson er død

Roky Erickson fotografert under en konsert på Rockefeller i 2016.
Soloartisten og grunnleggeren av The 13th Floor Elevators ble 71 år gammel.

Bortgangen til Roky Erickson blir bekreftet av hans bror Sumner Erickson overfor Austin 360.

– Verden har mistet et stort lys og en utrolig sjel, uttaler Sumner Erickson, som siden 2001 hadde fungert som verge for broren, overfor avisen. Roky Erickson ble 71 år gammel.

LES OGSÅ: Tarantino kutter stjerner fra storfilm.

Dødsårsaken er ikke offentliggjort.

Psykedelisk pioner

Roky Erickson regnes for å være stor legende og pioner innenfor den psykedeliske rocken. Han vokste opp i Austin i delstaten Texas, og var med på å grunnlegge bandet 13th Floor Elevators sammen med Tommy Hall på 60-tallet.

Bandet slapp debutalbumet The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators i 1966, og albumet huskes særlig for den ikoniske låta You’re Gonna Miss Me.

Roky Erickson levde et vanskelig liv, et som er behørig dokumentert i 2005-dokumentarfilmen «You’re Gonna Miss Me».

Han ble arrestert for besittelse av marihuana i 1969, og i et forsøk på å unngå den strenge fengselsstraffen på 10 år erklærte Erickson seg sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Han ble i stedet dømt til å gjennomgå en behandling som skulle prege resten av livet hans.

Kom tilbake

Erickson fikk et comeback på midten av 00-tallet, og sommeren 2007 gjorde han sine første konserter i Europa med sterke opptredener blant annet på Roskilde og Øya og utsolgt konsert i Royal Albert Hall i London. De påfølgende årene spilte han flere konserter her til lands i Oslo, Bergen, Haugesund og Trondheim.

LES OGSÅ: Smashing Pumpkins i Oslo Spektrum.

Hans siste konsert i Norge var på Rockefeller i 2016 sammen med backingbandet The Hounds of Baskerville. Året i forveien hadde Erickson gjenforent 13th Floor Elevators under Levitation Festival.