Datarock er med på feiringen av Hulens 50 år:

– Har betydd enormt mye for oss

Hulen i Bergen. Bildet er hentet fra en konsert med Enslaved på stedet i 2016.
Den ikoniske konsertscenen feirer i disse dager 50 år. Det blir behørig feiret.

Den gamle alarmstasjonen under Nygårdshøyden, som ble ombygd til studentsted og scene av Aktive Studenters Forening i 1969, er en av Europas eldste konsertscener.

Hulen er blant annet kjent for sine grottelignende vegger, manglende mobildekning og fuktige drypp fra taket – i tillegg til å være en særdeles viktig arena for oppvoksende studenter og musikkinteresserte i byen mellom de syv fjell.

Når konsertstedet blir 50 år, går det selvfølgelig ikke upåaktet hen. På jubileumsprogrammet til den intime scenen står blant annet en annen bergensk institusjon: Datarock skal feire stedet i neste uke, 16. mai. Det blir bandets første konsert i Bergen etter at de slapp nytt album i fjor og EP tidligere i vår.

LES OGSÅ: Norsk festival avlyst.

Arrangørene forteller at Datarock har en lang historie med Hulen.

– Noe av det som er ekstra kult med denne konserten er at Datarock selv spilte noen av sine første konserter på Torsdagsrock, vårt konsept for up-and-coming-musikk, for mange år siden. Det å vite at store kjente artister som dem, Razika, Susanne Sundfør og til og med Jan Eggum spilte her da de var unge og nye, gjør meg virkelig spent på hvilke av de unge bandene vi viser nå om dagen som kommer til å bli morgendagens Datarock, sier Martin Midtbø Rokkones, bookingsjef på Hulen.

– Et av stedene som har skylden for 18 år med Datarock

Frontfigur i Datarock, Fredrik Saroea, forteller at Hulen var et av de første ordentlige konsertstedene de spilte på.

– Siden den gang har vi både gjort pre-produksjoner, arrangert opp skisser og skrevet låter på stedet – så Hulen har betydd enormt mye for oss helt siden vi begynte å gå på konsert der som kids. Her kunne vi sjekke ut alt fra nye lokalband – og tilreisende fra rundt i Norge – til hypen vi leste om i internasjonal presse, så Hulen ble på mange måter stedet vi målte vennene våre og oss selv opp mot etablerte band.

Han mener også at Hulen sannsynligvis har lært opp like mange av Bergens profesjonelle teknikere, bransjefolk og kulturbyråkrater som musikere og band. Både tidligere Datarock-manager Frøydis Moberg (nå produsent i Fargespill) og YAP-sjef Andre Holt (nå product manager i Platekompaniet) har for eksempel vært daglige ledere på Hulen, mens Jens Lassen (som reiste jorden rundt med oss som lydmann) var hustekniker i sin tid, forteller han.

– Mens enkelte konsertsteder forgår så består Hulen og feirer 50 på selveste festdagen 16. mai. Gleder oss som faen til å komme tilbake og å feire et av stedene som har skylden for 18 år med Datarock – og vi spiller så klart både låter fra de aller første Hulen konsertene våre og spor fra de nye utgivelsene.

– Face the brutality, og husk; a fool at forty is a fool indeed, så dette kan bli en interessant 16. mai, avslutter han.

Rik på historie

På listen over artister og band som har spilt på Hulen gjennom de siste 50 årene finner vi profilerte norske og internasjonale navn som Enslaved, Susanne Sundfør, Lykke Li, Swervedriver, Alex Chilton, Lush, Danko Jones, Wovenhand, Skambankt, Minor Majority, Teenage Fanclub, Grant Lee Buffalo, Ash, Motorpsycho og Satyricon.

Den største legenden som har opptrådt på den intime scenen er nok gitarhelten Stevie Ray Vaughan som spilte der i 1984 sammen med bandet Double Trouble, bestående av Chris Layton på trommer og Tommy Shannon på bass.

LES OGSÅ: Hollywood-stjerne ut mot Erna Solberg.

– Det hører til sjeldenhetene at en konsertvenue markerer femti år med kontinuerlig drift, ikke bare i Norge men også i internasjonal sammenheng. Så har da også Hulen i Bergen spilt en helt spesiell og sentral rolle for fremadstormende norske band i en mannsalder, sier Johanne Sofie Malde, PR-ansvarlig hos Hulen.

Tidligere er det blant annet annonsert at Seigmen vil ta del i feiringen av den ikoniske scenen. De var en av gruppene som var med på å definere Hulen gjennom store deler av 90-tallet og skal attpåtil spille fire ganger. Målet med konsertkveldene, som blir i månedsskiftet mai/juni, er å gjenskape fire konsertopptredener på stedet på 90-tallet. I henholdsvis 1993, 1994, 1995 og 1997.

Foto:Julia Marie Naglestad | NRK
Datarock byttet ut en av norsk musikks sterkeste merkevarer – de røde treningsdressene – med svarte treningsdresser da de slapp album i fjor.