Mer konsertklar enn noensinne

Evigunge Anita Skorgan, som fylte 60 år i november i fjor, fotografert da hun gjør inntog på pressekonferansen til Rockheim Hall of Fame sist uke på Rockefeller. Sammen med TNT og Finn Kalvik skal hun inn i æreshallen.
Anita Skorgan (60) skal inn i æreshallen til Norges museum for populærmusikk – men sier selv at hun er mer konsertklar enn noensinne.

– Det første jeg tenkte da jeg hørte at jeg var blant de tre som skulle innlemmes i år, var «nå kan jeg holde på litt til!». For en slik anerkjennelse og blest håper jeg fører til flere spillejobber, røper hun med et smil.

Formidlingsgleden er på topp for artistveteranen, som opptrådte offentlig for første gang som femårig pianotalent, og siden ble et av de største, mest folkekjære norske artistnavnene.

Med årene er hun bare blitt mer og mer glad i det å formidle sanger til publikum, forteller Skorgan til NTB Samtidig har noe annet skjedd, som gjør konserter mer lystbetonte enn før:

– Det er ingen nerver nå, det er bare gøy og jeg gleder meg – mens jeg før ofte ikke fikk sove!

Samlet fine sanger

Hun forteller at hun følger det hun kaller «Bjørn Eidsvåg-metoden» når det gjelder konsertene hun tilbyr.

– Jeg kan spille med fullt band og ned til solo, alt ettersom hva som ønskes, lokker hun. For gjennom en lang artistkarriere har Anita Skorgan samlet det hun kaller «fine sanger», som hun gjerne opptrer med.

LES OGSÅ: Raser etter Netflix-kansellering.

– Sanger av Leonard Cohen, en Kari Bremnes-tekst, to av Ole Paus. Jeg liker også sangene til Ellen Sofie Hovland. Og så gjør jeg en bolk med mine egne sanger som belønning, sier hun lurt og sier at det gjelder å få folk til å lytte til ukjente ting også.

– Ofte må de bare få hørt sangene først for å vite at de vil ha dem. Jeg tror folk egentlig bare vil høre noe fint.

I dag føler ikke Anita Skorgan seg lenger som noen popartist.

– Jeg er blitt glad i poesi etter hvert, smiler hun og legger til: – Jeg har stemmen i behold, den passer jeg godt på. Jeg lever sunt.

Snakket ut

Da Anita Skorgan var gjest hos Anne Lindmo i mars, gjorde hun en svært nedpå og uventet versjon av eksmannens Mil etter mil. Den ble nesten salmeaktig og poetisk vakker.

Seerne ga henne sterk respons, og ikke bare på musikken:

Under intervjuet i forkant snakket hun for første gang ut om hvordan livet med to CP-rammede døtre har vært. Ifølge NRK strømmet gode tilbakemeldinger på Skorgan i etterkant. Nå jobber hun med en forestilling som springer ut fra samme erfaring, røper hun til NTB.

– Jeg har to jenter med spesielle behov, og har fått mange erfaringer. Jeg tenker meg en forestilling for folk som jobber i omsorgsyrker, så vel som foreldre og pårørende – og kanskje også byråkratene kan komme og høre på, sier Skorgan.

Hun er takknemlig for alle hun og jentene har fått hjelp av, men sier likevel at hun hele tiden har måttet slåss.

– Kanskje kan erfaringene kan komme andre til gode?

– Haker i taket

For Anita Skorgan byr ikke lenger «bare» på musikk på sine opptredener. Da hun i fjor turnerte med forestillingen «Veien hit», som hun kaller «en fortelling om menneskene og musikken som har formet meg», oppdaget hun noe annet nytt.

– Jeg visste ikke at jeg likte så godt å prate! Det ble rene standupen! Det er utrolig morsomt å se «haker i taket», sier hun om publikumslatteren hun høstet da hun delte sin fortelling, ledsaget av bilder fra oppveksten og musikk.

LES OGSÅ: Mari Boine hylles med pris.

Hun turnerte med «Veien hit» i følge med en musikertrio til et knippe kulturhus i fjor.

– Det ble 20 forestillinger. Nå gjør vi fire nye forestillinger til sommeren, i Tønsberg. Det blir med en hemmelig gjest, sier hun og ler godt på spørsmål om hvem i all verden det kan tenkes å være.

– Bare kjempeglad

Allerede har hun ideen klar til neste show, som hun forteller har arbeidstittelen «En sanger krysser sitt spor».

– Der vil jeg løfte fram mine egne, gamle sanger, sier Anita Skorgan, og karakteriserer det som «nytt lys gjennom gamle vinduer».

Men først skal gode artistkolleger tolke Anita Skorgans låter: Det skjer i september, under den høytidelige innlemmelsesseremonien i Rockheim Hall of Fame som vil foregå i Olavshallen. Der skal Anita Skorgan, Finn Kalvik og TNT hylles, og også opptre selv, ifølge omtalen.

– Jeg ble bare kjempeglad, sa Anita Skorgan da årets tre navn ble bekjentgjort i forrige uke.

Foto:Ned Alley | NTB Scanpix
Rockheim – Det nasjonale museet for populærmusikk – er Norges nasjonale museum for populærmusikk fra 1950-tallet og frem til i dag.

(©NTB)