Gitarlegenden måtte turnere til sin død for å betale medisiner

Dick Dale fotografert under en konsert i New York tilbake i 2007.
Samtidig som surfrockkongen Dick Dale hylles av fans, filmpublikum og musikerkolleger, kommer det også frem at 81-åringen måtte spille til siste slutt.

Dale hadde en rekke spillejobber klare utover i 2019 da han døde lørdag kveld. Han besøkte Oslo og Bergen på en kort sving tilbake i 2004.

– Jeg kan ikke slutte å turnere fordi da vil jeg dø, sa gitarlegenden i et 2015-intervju med Pittsburgh City Paper.

Der fortalte Dale, som hadde en rekke alvorlige helseproblemer – blant annet kreft og nyresvikt, hvordan helseforsikringen mente han burde spare på utstyret – mens han mente det økte faren for infeksjoner.

LES OGSÅ: Norsk rockebilde blir å se på New York-museets storsatsing.

– Jeg må få inn 3.000 dollar i måneden for å betale det medisinske utstyret jeg trenger for å overleve, og det på toppen av helseforsikringen jeg betaler for, sa Dick Dale da. Han understreket at han ikke klaget, og at han var åpen om egne plager for å gi andre mot – og vise hva viljestyrke kan utrette.

– Folk kommer til konsertene mine og viser meg arrene sine. Jeg har hatt lammede unger komme på båre til konserten fordi de vil se meg, og jeg tar meg tid til å snakke med alle sammen. Jeg sier det på scenen: «Jeg vil ikke se noen klage over noe fordi jeg er her oppe og hopper rundt som en marionettedukke».

Hylles av musikerkolleger

Mens noen Twitter-brukere, som Carl Newman, eks-The New Pornographers, kritiserer USAs helsesystem, hyller andre kolleger Dale slik:

– Dicks gitarspill var en stor innflytelse på oss alle, og vi covret «Misirlou» på vårt «Surfin’ USA»-album i 1963, skriver Brian Wilson fra Beach Boys. Joe Bonamassa kaller ham et amerikansk ikon og Joe Satriani nøyer seg med et enkelt «Rest in peace».

LES OGSÅ: Ny Michael Jackson-dokumentar på vei.

Gitarprodusenten Fender, som Dale var trofast mot, takker ham for all musikken.

(©NTB)