Norsk rockebilde blir å se på New York-museets storsatsing

Rage Against the Machine-gitarist Tom Morello fotografert på Sentrum Scene i Oslo med sin berømte «Arm The Homeless»-gitar.
Når det prestisjetunge Metropolitan-museet tar mål av seg til å vise instrumentene som definerte rocken, blir et norsk bilde å se.

Det er tatt på Sentrum Scene i Oslo av GAFFAs egen sjefredaktør og konsertfotograf Tord Litleskare, og viser Tom Morello i full aksjon på sin berømte «Arm The Homeless»-gitar.

Fotografiet er å se på promovideoen som Metropolitan Museum of Art i New York har laget om utstillingen «Play It Loud». Den åpner 8. april og vil vise berømte rockeinstrumenter – både i form av bilder og film så vel som «i kraft av kunstverkene de er».

LES OGSÅ: «Kongen av surfegitaren» er død.

Litleskares rockefotografi vises på utstillingen, og blir dessuten å se i katalogen som skal utgis, opplyser Litleskare til NTB:

– Det føles temmelig absurd å se sitt eget bilde i en slik sammenheng. Ikoniske fotografier av storheter som Prince, The Who, Little Richard og The Beatles, og så plutselig et bilde knipset på Sentrum Scene i lille Oslo.

Ifølge Metropolitan-museet er dette første gang et så stort museum vier en hovedutstilling til emnet. «Play It Loud» arrangeres i samarbeid med Rock and Roll Hall of Fame.

130 instrumenter

I alt 130 instrumenter vil stilles ut – i spennet fra flygelet til Jerry Lee Lewis, Chuck Berrys Gibson ES-250T-gitar, trommesettet til Keith Moon, Joan Jetts Gibson Melody Maker og St. Vincents elgitar, spesialdesignet for kvinner.

Og altså Tom Morellos uglamorøse Arm The Homeless-gitar, som han fikk spesialbygd i 1986 og malte flodhester og slagord på. Til MusicRadar har han sagt den låt så ille at alt er ombygd.

Foto:Metropolitan Museum of Art | Handout | NTB Scanpix
Det blir også laget en katalog fra Metropolitan-museets store rockeinstrumentutstilling, «Play It Loud», der et norsk rockefotografi inngår.

– Jeg lærte å ta lydene som gitaren hadde og finne måter å lage musikk som jeg likte med dem, sier Rage Against The Machine-sjefen, som tok med gitaren til Sentrum Scene i juli i fjor – der han spilte med supergruppen Prophets of Rage.

LES OGSÅ: Ny Michael Jackson-dokumentar på vei.

Der ble Morello fotografert av den norske konsertfotografen og redaktøren, som i en årrekke har vært tilknyttet fotobyrået Gonzales Photo. Det har bragt bildene hans ut i verden – og nå helt inn på Metropolitan Museum of Art i New York i tiden 8. april til 1. oktober.

– Jeg må reise over for å se utstillingen! sier en stolt fotograf.

(©NTB)