Ny studie: Avkrefter dødsmetal-myte

Det svenske metal-bandet Watains konsert i Singapore ble avlyst av landets myndigheter i forrige uke. Her fotografert i Malmö i Sverige i 2018.
Gode nyheter for fans av sjangeren?

Dødsmetal har siden sin fremkomst på midten 80-tallet vært en evig bekymring for foreldre verden over. Bekymringene har ofte vært bygget på antagelser som at lyttere av dødsmetal er mer tilbøyelige til å utvise aggressiv og voldelig adferd enn det som er normalt.

Nå har forskere ønsket å komme til bunns i saken: Ifølge en ny studie fra Australias Macquarie University er det nemlig ikke hold i disse antagelsene.

LES OGSÅ: Imagine Dragons kopierer norske prog-debutanter.

Studien bygger på en undersøkelse av 70 personer – herav 32 dødsmetal-fans og 48 ikke-fans. Testpersonene ble eksponert for Bloodbaths kannibalistisk låt Eaten, som inneholder tekstlinjer som «I’ve had one desire since I was born; to see my body ripped and torn.», og Pharrell Williams’ sprudlende Happy.

Ingen sammenheng, ifølge forskerne

Mens tonene fra en av de to sangene ble spilt, ble de presentert for to bilder samtidig – et bilde med et voldelig motiv, og et uten.

Forskerne kunne således avgjøre om dødsmetal-fans hadde større tilbøyelighet til å fokusere på bildet med det voldelige motivet enn de som ikke er fans av sjangeren.

Resultatet viste at man generelt har en tendens til å se mer på bildet med det voldelige motivet, men at det ikke er noen tendens til at fans av dødsmetal er mer tilbøyelige enn den øvrige testgruppen.

Les mer om undersøkelsen hos BBC.

Professor Bill Thompson konkluderer med at dødsmetal-fans «ikke vil gjøre en flue fortred».

LES OGSÅ: Første konsert i Norges nye kulturstorstue, Forum, annonsert.

– Hvis fans av den typen musikk ville vært mer tilbøyelige til vold, noe som er det en del foreldre og religiøse grupper er redde for, ville de ikke reagert på samme måte som de som ikke er fans av den musikken.

– Men fansen (av dødsmetal, red.anm.) reagerte på helt samme måte på det voldelige bildet som de som ikke er fans av den typen musikk.

Foto:Promo
Det svenske bandet Bloodbath.