Gjenskaper ikoniske konserter:

Hulen i Bergen feirer 50 år med unikt konsept

Hulen i Bergen. Bildet er hentet fra en konsert med Enslaved på stedet i 2016.
Arrangørene lover en reise tilbake i tid når Seigmen inntar den ikoniske konsertscenen senere i år - fire kvelder på rad.

Den gamle alarmstasjonen under Nygårdshøyden, som ble ombygd til studentsted og scene av Aktive Studenters Forening i 1969, er en av Europas eldste konsertscener.

Hulen er kjent for sine grottelignende vegger, manglende mobildekning (noe som er helt i orden under konserter, for så vidt) og fuktige drypp fra taket – samt en viktig arena for oppvoksende studenter og musikkinteresserte i byen mellom de syv fjell.

LES OGSÅ: NRK gikk på smell i «popkrangel».

I forbindelse med konsertstedets 50-årsjubileum slås det skikkelig på stortrommene.

Tilbake til 90-tallet

En pressemelding fredag ettermiddag avslører nemlig at Seigmen, en av gruppene som virkelig var med på å definere Hulen gjennom store deler av 90-tallet, og som i senere tid også har gjort flere comeback-konserter på den intime scenen med kapasitet på 404 publikummere, kommer tilbake. Ikke bare én gang, men fire ganger.

Målet med konsertkveldene i månedsskiftet mai/juni er nemlig å gjenskape fire konsertopptredener Seigmen gjorde på stedet på 90-tallet. I henholdsvis 1993, 1994, 1995 og 1997.

– Det hører til sjeldenhetene at en konsertvenue markerer femti år med kontinuerlig drift, ikke bare i Norge men også i internasjonal sammenheng. Så har da også Hulen i Bergen spilt en helt spesiell og sentral rolle for fremadstormende norske band i en mannsalder, skriver Johanne Sofie Malde, PR-ansvarlig hos Hulen.

Da Seigmen slapp sin første skive, Pluto i 1992, ble et av de første eksemplarene sendt til spillestedet med håp om en spillejobb. Det første besøket kom året etter, og gjennom hele 90-tallet og i alle Seigmens faser var Hulen i Bergen alltid på turnélisten.

Selv etter at Metropolis solgte til platina og bandet solgte ut landets største klubbscener gikk turen innom den lille studentklubben inne i fjellet. Bandet opptrådte da Hulen feiret sitt 25-årsjubileum, og scenen ble selvsagt besøkt på avskjedsturnéen i 1999.

Hulen var også blant de første stedene som fikk besøk da bandet ble gjenforent midt på 2000-tallet. Og det måtte settes opp flere ekstrakonserter den gang.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Hajk sitt nye album.

Konsertene til Seigmen på Hulen i 2019 finner sted i dagene onsdag 29. mai til lørdag 1. juni.

Den første kvelden skal bandet med publikums hjelp forsøke å rekonstruere låtlisten og stemningen fra den første konserten de holdt på Hulen 26 år tidligere. Dagen etter går Seigmen og Hulen ett år frem i tid til konserten i 1994, året da både EP-utgivelsen Hjernen er alene og albumet Total kom ut. Fredagskvelden vies konsertene som fulgte albumet og hitlåten Metropolis, og lørdagen rundes fire konsertdager av med konserten som markerte utgivelsen av Radiowaves, det siste studioalbumet bandet ga ut før det gikk i oppløsning i 1999.

– Dette blir en meget sjelden anledning til å feire både Hulens og Seigmens historie med fire unike konserter og et knippe låter som nesten aldri fremføres live lenger, avslutter Malde.

Rik på historie

På listen over artister og band som har spilt på Hulen gjennom de siste 50 årene finner vi profilerte norske og internasjonale navn som Enslaved, Susanne Sundfør, Lykke Li, Swervedriver, Alex Chilton, Lush, Danko Jones, Wovenhand, Skambankt, Minor Majority, Teenage Fanclub, Grant Lee Buffalo, Ash, Motorpsycho, Datarock og Satyricon.

Den største legenden som har opptrådt på den intime scenen er nok gitarhelten Stevie Ray Vaughan som spilte der i 1984 sammen med bandet Double Trouble, bestående av Chris Layton på trommer og Tommy Shannon på bass.

Foto:Bjørn Opsahl
Seigmen fotografert i 2015 i forbindelse med utgivelsen av albumet «Enola».