Slik har strømmetjenestenes inntog bidratt til én viktig endring i låtene som topper listene

Illustrasjonsbilde: Logoen til den populære strømmetjenesten Spotify.
Topplåtene på de norske hitlistene har i snitt blitt 28 sekunder kortere siden 2009. Endringen forklares med strømmetjenestenes inntog.

Dagens Næringsliv har analysert de ukentlige VG-listene tilbake til 2009. Den mest åpenbare endringen siden den gang, er at sangene er blitt nesten et halvt minutt kortere. Snittlengden er nå på 3 minutter og 19 sekunder.

I perioden siden 2009 har også strømmetjenester for musikk gradvis tatt over, og utgjør nå 85 prosent av markedet.

LES OGSÅ: Anmeldelse av The Revolution i Oslo.

Strømmetjenestene gir plateselskapene innsikt i hvor lenge folk hører på hver sang, og bruken av skip-knappen for å hoppe videre til neste sang.

Disse måleenhetene nevnes som årsaker til at låtene er blitt kortere.

– Det er selvsagt brutalt, men det er også skjerpende. Det er ikke streaming-modellen i seg selv som endrer spillet, men det at vi faktisk kan se hva som når igjennom og rører og hva som ikke gjør det, sier direktør Marte Thorsby i bransjeorganisasjonen Ifpi Norge til DN.

LES OGSÅ: Tidligere Karpe Diem-manager dømt i tingretten.

Strømmetjenestene har også gjort kortere sanger mer lønnsomme. Hver sang genererer nemlig utbetaling så lenge den er spilt i minst 30 sekunder.

Foto:Carina Johansen | NTB Scanpix
Låtskriver og artist Ina Wroldsen er en av dem som sier til DN at hun er blitt mer bevisst på lengden på sangene hun skriver.

(©NTB)