Erna Solberg hyllet under stjernespekket konsert

Statsminister Erna Solberg mottar prisen av Graca Machel for Global World Leader for første gang deles ut av Global Citizen på FNB Stadium i Johannesburg, Sør-Afrika hvor markeringen av Nelson Mandelas 100 års fødselsdag blir feiret.
Statsminister Erna Solberg (H) er den første internasjonale lederen til å motta prisen som blir delt ut av organisasjonen Global Citizen.

Prisen ble delt ut foran 80.000 mennesker under Global Citizen Festival på et fotballstadion i Johannesburg i Sør-Afrika søndag ettermiddag. Ifølge organisasjonen Global Citizen, som arbeider for å bekjempe fattigdom innen 2030, ble Solberg tildelt prisen for hennes utrettelige arbeid for kvinner og jenters rettigheter.

Ifølge Solberg er prisen en utmerkelse som anerkjenner Norges internasjonale engasjement.

– Det er veldig hyggelig med en pris. Dette er en anerkjennelse til Norge og arbeidet vi gjør internasjonalt. Det gjelder både for vår regjering, men også tidligere regjeringer som er og har vært opptatt av å arbeide for å nå internasjonale mål. Men jeg vil dedisere prisen til alle frivillige, som bidrar i sine lokalsamfunn. Det vi trenger er at mange bidrar til å løfte opp disse utfordringene. Jeg er også glad for at vi i norden har bedrifter som ønsker å være med på å nå bærekraftmålene, sier Solberg til NTB.

LES OGSÅ: Tenacious D kommer til Norge.

Statsministeren mottok prisen da hun var til stede på Global Citizen Mandela100 Concert og på en mottakelse for å markere at det er 100 år siden Mandela ble født. Ed Sheeran, Beyoncé og Jay-Z er blant stjernene som ellers opptrer på konserten.

Solberg er på et to dager langt besøk i Sør-Afrika, og tidligere på dagen besøkte hun farmen Liliesleaf. Dette er plassen der Nelson Mandela og mesteparten av den øvrige ANC-ledelsen lå i dekning i årene etter at apartheidregimet gjorde organisasjonen forbudt i 1960.

Under besøket ble Solberg ledsaget av tidligere president Kgalema Motlanthe, Sør-Afrikas utenriksminister Lindiwe Sisulu, samt barnebarnet til Nelson Mandela, Kweku Mandela. Solberg ble vist rundt i det som i dag er et museum, som belyser historien til den sørafrikanske frigjøringsbevegelsen. I tillegg er det en permanent utstilling som viser Norges innsats for å støtte frigjøringskampen.

LES OGSÅ: Filmstjerne for retten for «usømmelig» antrekk.

Mandag reiser Solberg til Angola, som er Norges viktigste økonomiske partner i Afrika. I Angola skal statsministeren blant annet ha et møte med president Joao Lourenco, samt delta på åpningen av et norsk-angolansk næringslivsseminar.

(©NTB)