Nisjefestivalen Close To The Rain kommer til Oslo

Til helgen er det duket for en Oslo-variant av progfestivalen Close To The Rain. Selve navnet er en artig vri på Yes’ klassiske album Close To The Edge, der man må anta at «rain» er et nikk til festivalens hjemsted Bergen. Med et slikt navn signaliserer de også tydelig hva innholdet dreier seg om; det er opplagt at progrocken er i fokus.

Festivalen ble startet i Bergen i 2017 da plateselskapet Apollon Records skulle booke spillejobber til bandene Airbag og Magic Pie. 

— Idéen om en festival ble fort til virkelighet da vi også fikk med Wobbler og en god bukett med andre fremadstormende, norske band, forteller arrangør Robin Mortensen.

Til tross for at sjangeren er noe smal, mener Mortensen at dette er noe mange bør få med seg og kan like. Derfor oppfordres alle musikkinteresserte til å ta turen. Flere anerkjente norske band står på plakaten, deriblant Wobbler med et relativt ferskt album, samt Ring Van Möbius og Bjørn Riis.

LES OGSÅ: Norske band besøker tysk progfestival.

Den norske progscenen er uten tvil på vei oppover, med flere band som høster gode kritikker, både innen- og utenlands. De største navnene denne runden er kanskje Wobbler og Ring Van Möbius, men Mortensen ønsker også å trekke frem Oak for de som liker prog à la King Crimson, ELP og Van Der Graaf Generator.

For de som er ute etter noe nytt, er Trojka å anbefale: 

— Svært så elegante og unike, programmet er generelt svært variert og viser bredden, og ikke minst kvaliteten på den norske progscenen, forteller Mortensen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Mortensen avviser at festivalen skal følge i fotsporene til Tons Of Rock og permanent flytte til Oslo:

— Vi ønsker at Oslo-varianten skal være en årlig seanse, men beholde Bergen som utgangspunkt.

Han forteller videre at arrangørene brenner for den norske proggen, men gjerne vil se internasjonale headlinere etter hvert, som for eksempel svenske Anekdoten som gjorde en opptreden under årets variant i Bergen.

LES OGSÅ: David Bowies danselærer er død.

Det var på høy tid å få en progfestival til Oslo, spesielt når man ser på hvor godt nisjefestivaler ofte gjør det på markedet. Publikummet som kommer er som regel allerede interessert i sjangeren, og sikrer dermed en jevn oppslutning. Dermed blir det spennende å se hvordan Close To The Rain-festivalen utvikler seg på markedet videre. I mellomtiden kan Oslofolket bare glede seg til gavepakken av norske progband de nå får.

Close To The Rain finner sted på John Dee 31. august og 1. september.