Rockelegenden Roald Stensby er død

Rockemusikeren Roald Stensby døde onsdag 25. juli, 77 år gammel. Stensby regnes som vår siste rockekonge.

Stensby var bare 18 år gammel da han i 1959 ble både norsk og nordisk mester i rock på Jordal Amfi i Oslo foran tusenvis av tilskuere.

Rockheims Arvid Skancke-Knutsen forteller i sitt minneord om en ung mann som stilte på scenen med spesiallagd kostyme, grønn silkeskjorte og flagrende gult skjerf, som hadde tatt dansetimer og som spilte tre numre foran ekstatiske tenåringer og som ble kronet som kongen av rock.

— Noe helt nytt

Flymekanikerlærlingen på Fornebu vokste opp på Sandaker i Oslo. Han brukte konfirmasjonspengene på nye plater, og var blant dem som stormet til kinosalen for å se «Vend dem ikke ryggen» («Blackboard Jungle») i september 1956. Bill Haley & His Comets hadde musikken, og filmen var mange nordmenns første møte med Rock’n’roll.

— Med en gang lyset ble slukket i salen, kom Rock Around The Clock, den smalt som en rå biff i ansiktet på oss. Jeg vet ikke, men det var noe helt nytt, du ble liksom bare blåst bakover, fortalte Stensby selv til forfatteren og musikeren Willy B, som i 1983 ga ut «Norge i rock, beat & blues», den første samlede framstillingen av norsk rockemusikk.

LES OGSÅ: Kvelertak-konserten i hjembyen ble avlyst.

Forfatteren Tor Åge Bringsværd var på slutten av 50-tallet klubbleder på ungdomsklubben Toer’n i Møllergata, og var den første som ga Roald Stensby And His Rockin’ Jailers spillejobb.

— Etter min mening er han den beste rockesangeren Norden har hatt noen gang, har Bringsværd uttalt.

Skribent og programleder

Stensby ble kalt inn til militærtjeneste samtidig som interessen for rock’n’roll dalte, og han hadde lagt musikkambisjonene på hylla da militærtjenesten var avtjent. Han ble tekstforfatter, og skrev blant annet tekster til Bjørn Sands Stutum-figur, og var programleder for popprogrammet «Pop-Korn» på fjernsynet på 60-tallet. På 80-tallet var han skribent for musikktidsskriftet Lyd og Bilde.

LES OGSÅ: Kim Larsen avlyser alle konserter i Norge.

Nyheten om Stensbys bortgang ble kjent på Facebook, og ifølge Rockheims Arvid Skancke-Knutsen betegnes han som en gentleman og som en hyggelig og sympatisk samtalepartner, en morsom og underfundig mann med glimt i øyet, som var beskjeden og gjerne underdrev sin betydning i den norske rockehistorien. I 2009 ble han sammen med Per «Elvis» Granberg, Rocke-Pelle og Jan Rohde hedret med et frimerke av Posten.

Roald Stensby bisettes fra store kapell ved Østre gravlund 6. august.