Mener katastrofe-konserten på Øya ødela mye

Pål Waaktaar Savoy angrer dypt på skandalekonserten på Øya i 2004 med Savoy. Mann- og konebandet har knapt spilt live siden.

— Øya­-konserten ødela veldig mye, sier Waaktar Savoy i den nye boken «Tårer fra en stein». Der snakker a-has hittil tauseste medlem ut med forfatter Ørjan Nilsson.

I boken, som nå er ute på Falck Forlag, løfter Pål Waaktaar Savoy på sløret rundt mye: Han snakker om sine opp- og nedturer, om sitt amerikanske liv gjennom 30 år, om drabantbyoppveksten – og ikke minst om sitt arbeid. Boken har da også undertittelen «Samtaler Om Et Arbeid».

Har knapt spilt live siden

I 2004 var det et spillekåt Savoy som skulle tilbringe sommeren i Norge, før trioens femte og selvtitulerte studioalbum skulle ut samme høst. Ildprøven ble Øya – i boken karakterisert som «prestisjejobben over alle» – og det ble en skandale, ifølge forfatter Ørjan Nilsson:

Puls skrev en kort, drepende anmeldelse og sammenlignet Savoys Øya-opptreden med «et nystartet amatørband på Kulturmønstring-nivå». VG karakteriserte opptredenen som «overnervøs», og fastslo «man måtte være bra blind og døv for ikke å få med seg at det er lenge siden Savoy har stått på en scene». TV 2 skrøt av låtene, men syntes det var «tamt og skrøpelig» fremført. Dagbladet trillet to på terningen.

LES OGSÅ: One Direction-stjerna med klubbkonsert i Norge.

Norgesturneen som fulgte Oslo-festivalen var bandets største, men led i kjølvannet av skandalekonserten på Øya, ifølge boken. Publikumstallene var lave, i Haugesund ble det for eksempel solgt 123 billetter av 700 tilgjengelige, i Kristiansand 30 av 550.

— Bortsett fra noen få konserter i 2008, har ikke Savoy vært aktive på livefronten siden, konstaterer Nilsson i boken.

Artikkelen fortsetter under videoen.

2004-albumet Savoy ble Spellemann-nominert i popklassen. Men med unntak av samleren Savoy Songbook tre år senere er det heller ikke kommet flere skiver. Hva gikk så galt?

— Stakkars Lauren

I Påls egne ord lyder det slik, ifølge utdraget fra boken som NTB fikk tilgang til.

— Øya­-konserten ødela veldig mye. Min verste egenskap er at jeg alltid skal gjøre ting så vanskelig for meg selv. Helt fra Mary Is Coming (Debutalbumet fra 1996, red.anm.): Jeg skulle ikke bruke tekniker, jeg kjøpte masse mikrofoner og skulle gjøre alt selv. Når jeg tenker tilbake forstår jeg ikke hvorfor jeg ville meg selv så vondt. Hvorfor kunne jeg ikke bare funnet noen som kunne hjulpet meg?

— Det koker vel ned til mine sosiale egenskaper igjen. Jeg møter ikke folk og klarer ikke å finne de folkene som kan hjelpe meg. Da ender jeg opp med å gjøre ting selv. Jeg kunne hatt et apparat som hadde hjulpet meg, og på Øya var det rett og slett en teknisk meltdown. Det var tekniske feil vi gjorde på forhånd som gjorde det vanskelig å spille, rett og slett, konstaterer Waaktaar Savoy i ettertid.

LES OGSÅ: De to norske stjernene samarbeider.

Han synes også kraftig synd på kona, som skulle trå til på sitt livs største konsert.

— Lauren, stakkars. Hun ble plassert ved siden av bassforsterkeren. Vi hadde jo ikke med folk til å sette opp utstyret optimalt for oss, heller. Og hvis du har mye bass rundt deg er det vanskelig å gjøre noe, det er som en sky som ligger over alt du gjør. Med så lite erfaring som hun hadde og komme inn der på høylys dag i Norge på Øya og ikke høre noe av det du gjør … stakkars.

Angrer veldig

— Jeg skulle gjerne hatt revansj på den konserten der, sier popkonge-ektemannen som tar på seg all skylden:

— Du skulle kanskje tro at jeg kunne klare å få de tingene på plass etter så mange år i bransjen, men det er litt sånn som med faren min: Du skal ikke fikse noe på huset uten at du potensielt kan gjøre alt selv. Han kunne leid inn en fyr som hadde brukt to timer på noe som han kom til å bruke to uker på. Det er nok en holdning som har satt seg i meg. Det er en «jeg kan gjøre alt»-­holdning som ofte viser seg å ikke stemme. Man kan ikke fikse alt selv, lyder det fra Pål Waaktaar Savoy, som er klar i talen:

— Øya var en sånn greie og det er noe som jeg angrer veldig på. Det var en jobb jeg satte veldig høyt, men så ble det en dårlig greie.

(©NTB)