Tøffe tider for platebutikk i koronatider – Big Dipper velger å stenge i dag

Big Dipper-sjef Andreas Leine Jakobsen forteller om økt nettsalg - men holdt mandag morgen fremdeles den fysiske butikken åpen, med antibac og plasthansker til alle.
Når nettet flommer over av rapporter om at koronaviruset overlever i dagevis på plast, er det ikke lett å drive platebutikk der folk skal bla seg gjennom vinylutgivelser.

– Vi vurderer fra time til time, sier Andreas Leine Jakobsen i Big Dipper i Oslo, vinylmekkaet som er blitt et samlingssted for musikkinteresserte – og som vanligvis byr på flere slippkonserter ukentlig, nå senest med Tommy Tokyo.

Mandag var det nokså tomt i den fysiske butikken som ligger i sentrum av hovedstaden. Folk holder seg hjemme, slik myndighetene ønsker. Mange av nabobutikkene er stengt, og Leine Jakobsen sier de har telt på knappene selv også.

– Det vil være tøft å starte opp igjen om vi er nødt for å stenge, sier han.

Plasthansker

På Facebook-siden sin skriver Big Dipper at «vi tror du er tryggere her enn i matbutikken» – og opplyser om strenge rutiner for håndvask, plasthansker og Antibac til den som vil bla i platene – mens bankterminal og dørhåndtak «desinfiseres hyppig».

– Vi holder åpent som en service til de få som kommer innom, sier Leine Jakobsen. Fra lokalene bak butikken drives nettbutikken, som nå er i ferd med å øke salget, og han håper de kan slippe permitteringer.

LES OGSÅ: Dommedagshiten til R.E.M. inntar hitlistene.

For koronapandemien treffer hele musikkmiljøet hardt, også de uavhengige, små platebutikkene. Om én måned skulle deres store fest ha funnet sted – Record Store Day, som feires over hele verden med en rekke spesialutgivelser og godbiter for de musikkinteresserte.

I fjor sto Record Store Day-uken for et salg på hele 827.000 vinylplater i USA alene.

Foto:Louie Young Ottosen | Drabant Music | NTB Scanpix
Tommy Tokyo ble den siste artisten før koronapandemien stengte ned konsert-Norge til å spille slippkonsert på Big Dipper – for platen «The Remaining Days of Life». Nå drar platebutikken igang virtuelle konserter.

Valgte å utsette

Nå er arrangementet utsatt – til 20. juni. Carrie Colliton, medgrunnlegger av Record Store Day, uttaler til Pitchfork at flyttingen var «den beste blant dårlige muligheter», selv om det er for tidlig å si hva utsettelsen vil innebære økonomisk.

– Det er ganske lett å skjønne at små forretninger som ikke selger forkjølelsesmedisin eller toalettpapir kommer til å bli truffet hardt, sier hun.

Amerikanske platebutikkeiere melder om varierende fysisk salg, avhengig av nyhetsmeldinger i mediene og nærhet til koronautbrudd.

Noen melder om 30 prosent salgsnedgang, andre har begynt å si opp folk, mens atter andre opplever normalsalg. En butikk har prøvd seg med hjemlevering av plater.

Virtuelle slippkonserter

Også hos Big Dipper er man klar for Record Store Day 20. juni, og håper som alle andre at dagens situasjon skal være relativt kortvarig. I mellomtiden tyr hele kulturbransjen til nettet, og det merker Oslo-butikken også:

– Vi har opplevd vesentlig flere bestillinger på nett enn normalt. I kommentarfeltet på bestillingsskjemaet vårt kommer folk med oppmuntrende meldinger og beskjeder om å «stå på». Noen av bestillingene oppfatter vi som ren støtte, og det er oppløftende i en mørk periode. Vi har fått signaler om at vareflyten går som normalt, og nå håper vi folk endrer sine handlevaner, sier Leine Jakobsen til NTB:

– Nå har vi planer om virtuelle konserter i forbindelse med plateslipp. Vi vil være med på å støtte opp om musikerne, som er i en tøff situasjon.

Sent i går kveld gikk platebutikken ut med en melding på Facebook om at de velger å stenge butikken på ubestemt tid fra i dag av.

(©NTB)