GAFFA-redaksjonen har talt:

Dette var årets beste by:Larm-konserter

Stemningsbilde fra årets by:Larm.
GAFFA-skribentene har valgt ut sine absolutte høydepunkt fra by:Larm 2020.

Nordens største bransjefestival er over, og det hviler en kollektiv søndagsfølelse over hovedstaden.

Vi har telt på knappene, og vi har kommet til frem til våre utkårede.

LES OGSÅ: Alt lover godt for hardrock og metal i det nye tiåret.

Det var selvfølgelig mye å ta av, men vi har vært strenge med oss selv og valgt én konsert hver vi mener har vært den aller beste i år.

Snakkis-rapper fra Tøyen leverer

Foto:Helge Brekke
Musti fotografert på by:Larm.

Det fine med by:Larm er at man ofte får en ny sjanse dersom man skulle gå glipp av en bra konsert. Dette var tilfellet da undertegnede misset torsdagens snakkis-konsert med Musti på Sentrum Scene. To dager senere fikk jeg så vidt presset meg inn på det stappfulle Parkteateret, hvor publikum sto som sild i tønne for å få med seg den 18 år gamle rapperen.

Allerede fra første låt ble det klinkende klart hvorfor alle snakker om Musti. Over knallharde og velproduserte beats rapper hun med selvsikkerhet, karisma og musikkglede. Uttrykket føles uhyre ungdommelig, og det er nærmest umulig å ikke la seg rive med. Samtidig er det vanskelig å unngå realiteten som ligger bak de velskrevne tekstene til Tøyen-rapperen.

Musti signerte nylig til Nora Collective, og etter to knallsterke opptredener under årets by:Larm tyder alt på at Musti er et navn vi kommer til å høre mye fremover. Noe jeg gleder meg til!

Skrevet av Mats Norbeck

Mirakuløs metal-kunst

Foto:Emil Vestre
Spurv fotografert på by:Larm.

De imponerte på Øya-festivalen i sommer. Men det var noe helt annet å se det intenst høylytte orkesteret på den intime John Dee. Brutalt, men også vakkert.

Du forventer som oftest noe brutalt når hårete maskuline skikkelser står på scena under by:Larm Black. Spurv leverer noe mot forventningene, og det er intenst vakkert. De har alltid vært et postrock-band som drar i nasjonalromantiske metallstrenger, og de leverte også det. Låtene deres er som stykker å regne fremfor låter. De ulike partiene glir inn i hverandre med bestemt overlegg.

Det er også en konsert som gir anledning til å hylle de dyktige lydteknikerne på by:Larm. At en trombone skjærer igjennom vegger av gitarer på et så klart vis er nærmest mirakelkunst. Spurv og alle assosierte beviste på en halvtime at en godt kan bevege og røre uten tekst eller menneskelig vokal.

Skrevet av Henrik Engø Lesjø

Mer enn bare sine ispirasjonskilder

Foto:Siri Granheim | GAFFA
Turqoise Sun fotografert på by:Larm

Danske Turquoise Sun slapp i fjor debutalbumet «Sunasthesia», som hovedsaklig oppleves som svært Tame Impala-inspirert. Nesten til det kalkulerte.

Live fremstår de derimot som noe helt eget. Både nye og gamle låter fremføres så jammete og lekende at man knapt klarer å skille dem fra hverandre. De seks musikerne på scenen, som også inkluderer en saksofonist, spiller psykedelisk flinkisrock på et svært høyt nivå. Det er nesten provoserende hvor mye hver og en av heltene på scenen briefer på sine respektive instrumenter, men bare nesten. Er du såpass god, så må det være greit.

Variasjonen i låtmaterialet er stort. Ved siden av Tame Impala, kan også Turquoise Sun låte som Mac DeMarco, Animal Collective eller John Lennon på hans mest syrerete. Om man skal dra linjene til det norske musikklandskapet, kan man også nevne disse danskene i samme åndedrag som både Gold Celeste, Selmer og Young Dreams. Anbefales på det sterkeste til alle fans av artistene over — og spesielt live.

Skrevet av Eskil Olaf Vestre

Hva var dine favorittkonserter på årets by:Larm? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side.