GAFFA-skribentenes guide til årets by:Larm

Britiske Flohio fotografert på Sentrum Scene under by:Larm i 2019.
GAFFA-skribentene gir deg sine brennhete tips for hva du ikke kan gå glipp av på by:Larm denne uken.

by:Larm blir til stadighet omtalt som en bransjefestival. Men hva er vel den bransjen uten live-musikken i sentrum? by:Larm er en glimrende mulighet til å finne ut hva som ligger og ulmer under overflaten og venter på å bli oppdaget.

Det som følger er en ikke-altomfattende, men flerfoldig guide til hva du må få med deg for å få en mest mulig komplett by:Larm-opplevelse.

LES OGSÅ: Kollegaer og venner hyller Jahn Teigen.

Så finn frem programmet, og kulepenn. Kompass kan også være hendig. Gjør deg klar til å ringe rundt følgende artister:

Så sakte at du ikke merker at du faller inn i transe

Hvem: Dwaal
Hvor og når: Torsdag kl. 21:30 og fredag på kl. 20:30 på Krøsset
Hvorfor: Artistene merket med «black» i festivalprogrammet ditt er ikke for sarte sjeler. De er merket slik for å skremme unna de av oss som skvetter av høye desibelnivåer og synes tung musikk fort kan bli litt skrikete. Dette er ekstra sant for juryutvalgte Dwaal. Deres kombinasjon av doom- og postmetal er full av dissonante elementer, samtidig som de inkluderer melodi, brutal fuzz og growling. Kjenner jeg dem rett, kommer konserten til å føles som en lang låt du ikke er sikker på hvor starter eller slutter. På en god, bevissthetsutvidende måte!

Anbefalt av Henrik Engø Lesjø

Unik og upretensiøs scenetekke

Hvem: Kapteinen
Hvor og når: Torsdag kl. 21:00 på Sentrum Scene og lørdag kl. 23:00 i Kulturkirken Jakob
Hvorfor: Fjoråets fine fullengder fra Kapteinen, «En mixtape om kjærlighet», er et godt sted å starte om du vil bli kjent med den ferske Stavanger-helten. Pur popmagi, med en leken og hjemmelaget lyd som føles intim. Men den aller beste måten å møte det unge pop-hiphop-r&b-stjerneskuddet, er live.
Konserten hans under klubbdagen på fjorårets Øya var en tydelig indikasjon på at han er klar for de store scenene snart. Vi snakker om et unikt scenetekke: Kapteinen har en upretensiøs, sjarmerende fremtreden, og både publikumskontakt og humøret er på topp når han strutter rundt på scenen. Det er tydelig at han elsker å fremføre popperlene sine, og vi gleder oss til å se hva han har kokt sammen i løpet av halvåret som er gått.

Anbefalt av Eskil Olaf Vestre

Smittefare vi kan leve med

Hvem: Kamara
Hvor og når: Natt til fredag kl. 00:30 på Rockefeller og fredag kl. 19:30 på Blå.
Hvorfor: Hvorfor ikke er et mer relevant spørsmål å stille seg. Kamara har sluppet to låter til nå, og smittefaren er skyhøy. Det er selvfølgelig snakk om smittende popmelodier, smittende energi og positivitet. Hype-toget har for lengst forlatt stasjonen, og vi er ombord. Vi har en snikende mistanke om at hennes konserter under by:Larm kommer til å levere til denne hypen.

Anbefalt av Henrik Engø Lesjø

Gitarband slik de ikke lager dem lengre

Hvem: Kongle
Hvor og når: Fredag kl. 19:00 på Ingensteds og lørdag kl. 20:30 på Pokalen
Hvorfor: I fjor slapp Kongle den sterke skiven «Skogen», som gjerne kunne fått enda mer oppmerksomhet. Denne debuten sikret dem riktignok en Spellemann-nominering, men om du aldri har hørt om bandet før, er du ikke alene. Her burde årets by:Larm kunne gjøre noe med saken.
Om du i løpet av festivalen vil se ett godt, gammeldags gitarband med føttene plantet i fortiden og psykedelia, kan du virkelig ikke ta feil med denne gjengen. Stemningsfull, medrivende og melodiøs indierock fra et særs dyktig og samspilt band. Bergenserne har vind i seilene, og nå som de omsider har blitt oppgradert til by:Larms hovedprogram, kan du nok vente deg en konsert der det gis alt.

Anbefalt av Eskil Olaf Vestre

Umulig å overse

Hvem: Doni Mula
Hvor og når: Natt til lørdag kl. 02:00 på Ingensteds og lørdag kl. 11:30 på Pokalen.
Hvorfor: Doni Mula har vært en kjent skikkelse i undergrunnen av norsk hiphop i en årrekke. Under en rekke forskjellige alias og med en tendens til å plutselig forsvinne fra scenen over lengre perioder, har kosovoalbaneren stadig engasjert kjennere av miljøet. Denne gangen ser han dog ut til å være tilbake for alvor med mål om å riste liv i norsk hophop.
Med knallhard og usminket gangsterrap har Doni Mula presentert en autentisitet vi sjeldent får oppleve innenfor norsk hiphop. Musikken er bestående av ærlige og direkte skildringer fra et liv mange bare kjenner fra overskriftene i avisene. Gjennom sitt uttrykk har Doni i løpet av det seneste året blitt en stemme det ikke lenger er mulig å overse innenfor norsk urban musikk.

Anbefalt av Mats Norbeck

Hypnotiserende skogsrytmer

Hvem: Oprofessionell
Hvor og når: Natt til lørdag kl. 02:15 på The Villa Main og natt til søndag kl. 01:00 på Kafé Hærverk
Hvorfor: Oprofessionell er en av de sentrale bakmennene bak Uteklubb. Rave-fenomenet som har tatt hovedstadens technoscene med storm de seneste årene. Sammen med sine makkere har han fylt skogene med hypnotiserende rytmer i omegn av hovedstaden. Samtidig har han startet residency og klubbkonsepter i hjertet av byen. I prosessen har han snudd hoder på tvers av landegrensene, og pådratt seg spillejobber i både København og Berlin.
Dette handler om hardtslående og kompromissløs techno i en stadig utviklende form. Med gigs på både The Villa og Kafé Hærverk, som er satt til å bevege seg ut i de sene nattetimer er oprofessionell en av juryens mest spennende valg under årets by:Larm.

Anbefalt av Mats Norbeck

Mørk humor og myke toner

Hvem: Okay Kaya
Hvor og når: Lørdag kl. 22:00 i Kulturkirken Jakob
Hvorfor: Kaya Wilkins har lenge vært vanskelig å overse med sine bragder som både artist, skuespiller og modell. Med sitt debutalbum tilbake i 2018 engasjerte hun fans fra Norge til New York med sitt ærlige, sårbare og til tider humoristiske uttrykk. For ikke mye mer enn en måned siden kom hennes andre album, hvor hun bygger videre på det myke og milde lydbilde.
De som sikrer seg en plass i Kulturkirken Jakob på fredagen vil kunne glede seg over Kayas fortryllende tekster ledsaget av minimalistiske, men særdeles vakre gitarspor. Dette er en dame som har mye å si. Heldigvis for oss ser hun ut til å finne stadig vakrere måter å si dem på.

Anbefalt av Mats Norbeck

Noen vi har glemt? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side om hvilke konserter du gleder deg mest til på årets by:Larm.