Sterk historie bak artisten som varmer opp for Madrugada

Peer Nic er klar til å varme opp for Madrugada på Sentrum Scene i Oslo denne helgen.
Noen har ofret mer for musikken enn andre. Peer Nic, som varmer opp for Madrugada lørdag, er blant dem.

– Da jeg var ung tenåring, var det Madrugada og Bob Dylan som gjaldt. Jeg møtte dem første gang da jeg var 16–17 år, sier Peer Nic og legger til:

– At min debutplate kommer samtidig som Madrugadas gjenforening er den fineste rammen jeg kan tenke meg. Det føles nesten for godt til å være sant. Selv om det bare er musikk og underholdning og jeg gleder meg vanvittig, er det også et alvor i det. Og det alvoret er det godt å kjenne på.

LES OGSÅ: Skamroser ny Netflix-satsing.

For konsertopptredenen lørdag er samtidig historien om hvordan musikken til slutt seiret i livet til Peer Nicolai Gundersen (29) – til en ganske høy pris.

– Det har vært en kamp med hud og hår, sier han til NTB. Ordene oppsummerer psykiske problemer, innleggelser, og en far som derfor ikke synes artistlivet var noe sønnen burde satse på.

– Jeg og pappa hadde et vanskelig forhold. Han ønsket, som alle fedre, et trygt liv for sønnen sin. Og det er ikke artistbransjen. Å gå den veien jeg gikk, var en kjerne til konflikt, sier Peer Nic.

Han ga etter for en stund. Flyttet til hovedstaden for å ta sykepleierutdanning.

– Da oppdaget jeg at det ikke å få ut kreativiteten og skapertrangen trigget noe. Jeg ble utbrent og manisk, Det var noe som måtte ut. Jeg valgte å ta musikken på alvor.

Bruddstykker

Peer Nic fortsatte å skrive sanger – slik han hadde gjort siden han var 13–14 år gammel.

– Jeg visste at én dag ville det bli en plate, men helsen kom først.

Sommeren for tre år siden var Peer Nic booket til å spille på Sommerfesten på Giske. Der var også Rune Berg, kjent fra The Margarets og nå en anerkjent produsent og studiomann.

– Jeg spilte på den lille scenen, samtidig som et rockeband på storscenen. Rune hørte bare bruddstykker. Dagen etter fikk jeg en melding, forteller Peer Nic om opptakten.

Platearbeidet tok sin tid, men i september ble debutalbumet Highland/Lowlands sluppet løs. Denne uken kom vinylutgaven.

Innspilt i Lydbroderiet studio hos Berg og Åge Reite, har det et knippe stjernemusikere om bord:

Frank Hammersland fra Pogo Pops-berømmelse, kritikerfavoritten Signe Marie Rustad – som også korer for Peer Nic på lørdag, Christer Knutsen, Asbjørn Ribe fra Jim Stärk, Bigbang-trommeslager Olaf Olsen, Marie Tveiten fra The Northern Belle, Johnny Hide, som spilte i Number Seven Deli – og et helt makedonsk symfoniorkester.

– Det var en sann glede å få musikken ut. Men det er todelt; jeg er spent også, det tar tid å falle til ro. Sangene spenner over ti år, og det er fint å se dem sammen – som én historie.

Men noe trist skjedde.

– Pappa gikk bort under innspillingen av platen. Jeg vet han ville elsket den, og skulle ønsket han var blant publikum i salen lørdag, sier sønnen.

– Bedre til å spille

At det har tatt så lang tid å slippe sangene løs, har imidlertid hatt en positiv side også, sier sortlendingen.

– Ikke bare er jeg i form til å fortelle denne historien. Jeg er også blitt mye bedre til å spille!

LES OGSÅ: Ansatte i Operaen blir syke av scenerøyk.

Highlands/Lowlands er kalt «et av årets beste norske album» av Dust of Daylight. Peer Nic kalles på sin side for «Sortlands nye, store sønn» av plateselskapet – siden han er fra nabobygda til Sivert Høyem.

– Jeg kjenner dem alle sammen, sier Peer Nic, som jogget med Sivert Høyem og har røpet at det var på en løpetur at oppvarmertanken kom.

Lørdag drar Madrugada i gang den første av fire kvelder på Sentrum Scene, der de spiller seg gjennom Industrial Silence-albumet i en mer intim setting enn da de solgte ut Oslo Spektrum i februar.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)