Judy Collins om samarbeidet med Jonas Fjeld: – Sensasjonelt

Judy Collins og Jonas Fjeld er nå å høre på plate sammen - og i februar også på norske scener, etter stormende suksess i New York nå før jul.
Endelig får Jonas Fjeld jobbe med stemmen han først hørte på 70-tallet – og som tilhørte artistlegenden Judy Collins (80).

– Dette kunne gjerne skjedd 40 år tidligere, sier Jonas Fjeld (67) på telefon fra et New York-hotell om samarbeidet – som de siste dagene har begeistret publikum i storbyen. Også anmelderne hyller konsertserien – som over nyttår kommer til Norge.

Digital Journal kaller henne for «magnificent», mens «den norske folkartisten Jonas Fjeld» beskrives som «incredible in his own right». New York Times beskriver stemmen hennes som «klar som en kilde som finner vei gjennom en åker av ville blomster», mens Billboard vier plateutgivelsen plass.

LES OGSÅ: Populært musikknettsted legges ned.

Judy Collins selv ler når hun forteller at hun nærmest er blitt overtroisk etter den strålende mottagelsen, og ikke tør ha på seg annet enn det fuksiarosa antrekket hun brukte første konsertkveld.

– Det har jeg aldri følt før. Jeg visste dette var en god idé, men ikke at den var så god! sier hun om det nye, norsk-amerikanske samarbeidet – som også inkluderer Fjelds yngre, amerikanske venner i Chatham County Line.

Fjeld foran Stills

– Det er blitt sensasjonelt! lyder det fra den ikoniske sangeren, som vet hva hun snakker om. Hun hadde tidlig teft for andres sanger og var med på å løfte frem Joni Mitchell og Leonard Cohen – der hun spilte inn sangene deres, Suzanne og Both Sides Now, før de selv rakk.

Hun jobber fremdeles med det hun kaller «utrolige navn», som Stephen Stills, som hun turnerte med i halvannet år og sang 115 konserter med frem til nylig. Men hun virker enda mer begeistret over novemberturneen hun er i gang med.

Der synger hun sanger komponert av en godt voksen kar fra Drammen, som for eksempel sangen Winter Stories – som låner navn til et helt album signert hun, han og bluegrassbandet.

– Når du møter noen, vet du om det vil fungere. Jeg ble imponert, jeg likte dem godt, vi sang bra sammen, vi lo av hverandres vitser – og det er det viktigste, sier Judy Collins til NTB.

Langtidsfan

Jonas Fjeld ble fan av Judy Collins allerede da han hørte debutalbumet hennes, Maid of Constant Sorrow for første gang, og synes hun gled fint inn i gjengen.

– Judy har vært ute en stormnatt før. Hun har holdt på i 60 år på scenen. På denne platen er hun litt tilbake der hun startet, med folk og akustisk, et landskap mange av fansen setter pris på å høre henne igjen i, sier Fjeld, som ble inspirert og «skrev for livet» – og har 4–5 nye sanger med på Winter Stories-utgivelsen.

– Vinter var vårt alternativ til jul, sier Judy Collins – som kjenner sine vintre: Hun ble født i staten Washington, og vokste opp i Colorado.

Men en av vintersangene, kalt The Blizzard, skrev hun på østkysten en vinter.

– Jeg har fremført den på konserter hele tiden, men den fikk aldri den lanseringen den fortjente, sier Collins, som spilte inn The Blizzard i 1989 for Fires of Eden. Det var hennes første – og eneste – plate for Columbia og Sony, og hun navngir de to karene som styrte skuta den gang, og fastslår «de var ikke fans».

– De behandlet albumet dårlig, og de behandlet meg dårlig, sier hun i dag.

– Konsertpublikummet er helt ville etter The Blizzard. Den passet til platens tema, så omsider får sangen sin første ordentlige release, sier hun og legger til at det samme gjelder Joni Mitchell-låten River.

– Den har jeg spilt i mange år, men aldri på plate.

– Rom for oss gamle

Til New York Times sier Collins beklagende at hennes gamle venninne Mitchell ikke lenger svarer på brevene hennes. Ikke synger hun lenger. En annen venninne, Joan Baez, har sagt hun nå slutter å spille inn plater. «En hel generasjon artister er blitt stille, men Collins synger fremdeles», sier avisen – og kaller stemmen til Judy Collins for «en tidsmaskin».

– Judys magi ligger i at hun gir oss tilbake sangene våre, sier nok en venninne, Gloria Steinem til New York Times. Jonas Fjeld sier det enklere og greiere til NTB:

– Hun er jo gud hjelpe meg 80 år. Og synger som en kule ennå, det er helt vilt. Heldigvis er det rom for oss gamle, sier han med varme i stemmen.

Når USA-turneen er over 7. desember, etter 12 konserter, venter noen flotte, norske rom på Collins, Fjeld og Chatham County Line: Seks konserter – en av dem i Operaen.

Riktig sted, riktig tid

Hva hemmeligheten er, spør vi Judy Collins. Som har svaret klart:

– Lever du lenge nok, ser du det meste. Jeg har en lang historie. Etter at jeg oppdaget folkmusikken som 15-åringen, startet jeg artistkarrieren 19 år gammel – i 1959. Siden har jeg aldri sluttet å jobbe, annet enn noen år hvor jeg var fysisk syk.

Du var der da musikkhistorie ble skrevet?

– Det var jeg, nikker hun bekreftende: – Jeg var på alle de riktige stedene til alle de riktige tidspunktene. Jeg var svært heldig, for jeg var rundt låtskrivere og sangere da jeg selv ikke hadde begynt å skrive selv – og så kom de til meg med sangene sine, slik Leonard og Joni gjorde.

LES OGSÅ: Netflix med historisk avtale.

Judy Collins sier hun «er heldig som fortsatt er her». Og uten planer om å pensjonere seg.

– Det er et stygt ord. Musikk er tidløs.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)