Malin Pettersen om sine nye alenesanger:

– Det var det mest nakne jeg turte å gjøre

Malin Pettersen ombord på «Svanen» - båten der sjømannsfaren engang var kaptein. Hun er klar med et nytt album, «Alonesome», der hun tester seg selv for å se om hun kan stå på helt egne bein.
Malin Pettersen ville noe mer enn bare «å synge i et band». Derfor utfordret hun seg selv.

Den første soloplaten hennes gikk hele veien til en Spellemann i countryklassen i mars i år. Det var likevel ikke nok for den tidligere «Idol»- og Melodi Grand Prix-deltageren, kjent fra bandet Lucky Lips.

– Jeg var bare delvis blitt selvstendig, siden jeg fremdeles hadde med et band. Jeg ville vise at jeg kunne stå helt alene på en scene, være så god alene at jeg kunne formidle det jeg ville – bare med meg selv.

LES OGSÅ: Slutt for Nobelkonserten.

Dermed skrev hun nye sanger, og gikk i innspillingsstudio helt alene.

– Det var det mest nakne jeg turte å gjøre. Jeg tenkte «liker noen dette, så er det meg og låtene mine de liker». Men samtidig tenkte jeg «går dette an?», sier hun om sine nye, nedstrippede låter.

– En egoistisk jobb

Mens hun jobbet hardt for å bli en bedre gitarist, sørget Malin Pettersen for å booke spillejobber der hun opptrådte mutters alene. I sommer headlinet hun sin første festivaljobb – alene, på den nybakte festivalen Up on the Ranch i Hamar-traktene.

– Da setter jeg press på meg selv. Jeg må tenke at «dette er nok».

Det er noe nesten unorsk over Malin Pettersens målrettethet og satsing. Det har hun svaret klart på, der hun går om bord i den svarte skonnerten «Svanen» – fortøyd ved Norsk Maritimt Museum i Oslo – og ser rundt seg.

– Faren min var kaptein på» Svanen» på 90-tallet. Han var sjømann, og musiker når han var på land. Moren min drev eget hodejegerfirma, og fotograferte og malte. Begge jobbet hardt i «ekte jobber» for å drive med det de elsket på fritiden. Jeg valgte å gjøre musikk til min hovedgeskjeft. Det er en egoistisk jobb på et vis, der alt handler om mitt uttrykksbehov, og da må jeg være bra.

Farens country, morens jazz

31-åringen sier hun «prøver å tenke som en advokat»; og jobber hardt for å bli bedre, se muligheter, kontakte folk og jobbe prosjektrettet – ikke bare «spille og håpe det beste».

Når det skrives mye om den nye countrybølgen som skyller over Norge med en rekke fremragende nye band og artister, regnes Malin Pettersen alltid blant dem.

– Jeg er glad begrepet americana finnes. Jeg har mange referanser fra amerikansk tradisjons- og countrymusikk, men selv hører jeg også innflytelsen fra vise- og jazzplatene som moren min spilte hjemme. Som Cornelis Vreeswijk og Lisa Ekdahl. Forskjellen er bare at jeg aldri har spilt i et jazzband – men «alltid» har spilt med countrybandene til faren min. Det er der jeg kommer fra.

Gammel kjærlighetssorg

Malin Pettersen har ikke bare en stemme som alltid imponerer anmelderne; hun skriver også ditto sterke låter med tilsynelatende personlige tekster. Tre av sangene på hennes nye utgivelse Alonesome handler om hvordan hun har det nå.

– Resten er et slags tidsreiseeksperiment – om hvordan det var før jeg fikk mann og to barn. Jeg har jo ikke hatt kjærlighetssorg på lenge! Nå prøver jeg å fremkalle og skildre følelsen det frembringer. For jeg møtte mange drittsekker opp igjennom, såvel som fine folk som bare ikke så i meg hva jeg så i dem, sier hun åpent.

Alonesome er resultatet av at hun sendte over opptakene av de nye, nakne sangene til plateselskapet med ordene «trenger dette noe mer?».

Slår an i USA

Nå er Malin Pettersen litt forbløffet over at det er nettopp med denne annerledes og spontane minialbumutgivelsen at ting begynner å skje – ikke minst i USA:

– Det er jo ikke akkurat noen radiohits om bord, påpeker hun.

LES OGSÅ: Flere anmeldelser mot Robyn-festival.

De to rolige låtene som ble sluppet som singler, har allerede gitt henne solid omtale: Rolling Stone har Pettersen på sin liste over ti navn verdt å lytte til, mens Paste Magazine ville ha premiere for den ene sangen og kalte henne «en norsk countrysensasjon».

Hun ble også invitert til å opptre på Americanafest i Nashville – som soloartist.

– Men neste plate blir en bandplate! lover Malin Pettersen.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)