Tilbake med ny plate og turné:

– Energien er voldsom

Bjørn Müller (t.v.) og Petter Baarli shower i front. Nye bandmedlemmer i Backstreet Girls er på plass med ryggen mot veggen, nemlig Gaute Vaag (t.v.) og Frank Albin Tostrup.
Plasser Backstreet Girls et sted der 16 halvlitere koster 131 kroner, den ene puben er stengt, og alle snakker polsk, så lager de sin beste plate på lenge.

– Energien er voldsom, sier Bjørn Müller om Normal Is Dangerous, langspilleren som slippes fredag den 13. og byr på et dusin nyskrevne, entusiastiske rockelåter.

Men bak ligger noen ganske store forandringer for bandet. Som at besetningen ble halvert i fjor. Bassist Dan Thunderbird og trommeslager Martin H-son forsvant etter henholdsvis 16 og 11 år.

– Det var småtraumatisk. Vi mistet Dan, som sluttet av personlige grunner, og Martin, som hadde flyttet tilbake til Sverige og syntes det ble for langt å kjøre til bandøvinger, sier Müller.

Viktig møte

Vokalisten i Backstreet Girls slipper til uvanlig mye i intervjuet i forhold til hva han pleier å gjøre. Grunnen er rett og slett at ustoppelige Petter Baarli ikke er der, han meldte sykdomsfrafall på tampen.

LES OGSÅ: Metal-giganter kommer til Norge.

Nå er det hans høye, tynne, tilsynelatende rake motsetning som snakker for veteranrockerne. Og han går rett til en viktig, ny kar for Backstreet Girl:

Den greske produsenten Stamos Koliousis. Som har jobbet med en rekke norske metal- og rockeband som Djerv, Iskald, Vreid, Keep of Kalessin, Maraton og gruppen som Bjørn Müller trekker frem, de unge rockerne i Virginia Hill.

– Det var akkurat som han kjente oss ut og inn.

– Ta to

Det var produsenten som tok med Backstreet Girls til Polen, til et avsidesliggende studio der de også bodde («så ingen av oss kunne stikke av»), og som visste hva som skulle til.

– Da jeg mente jeg trengte et tequilashot for å løsne opp, sa han «ta to».

Men Koliousis klarte også å få bandet til å lytte, røper Bjørn Müller. Når de kom ut etter å ha kjørt på inne i studio, var de først ikke så lydhøre.

LES OGSÅ: Med et snev av gammel storhet.

– Vi var gjerne uenige med ham først! Det er lett å like ting der og da, når det høres fett ut. Men når vi hørte på opptaket etterpå i kontrollrommet i studio, var vi i grunnen enig med ham. Vi har jobbet med produsenter før, men Stamos tilførte oss noe.

Nærere forhold

Oppholdet i Republica-studioet i Polen førte til noe annet også, sier Bjørn Müller, som har arrangert sine to meter ned i sofaen på Salt.

– Jeg og Petter kom nærmere hverandre, følte jeg.

Med på Polen-turen var også bassist Morten Lunde, alias Morten Mormone, som har spilt med Backstreet Girls før – i tre år og på tre plater – i årene 1998–2002. Han er imidlertid ikke med videre når Backstreet Girls skal ut på turné utover høsten og vinteren.

Det er det derimot Gaute Vaag som skal – sammen med den nye trommeslageren, Frank Albin Tostrup.

LES OGSÅ: 21 ferske album du bør sjekke ut.

– Frank er en kjernekar, vi ble kjent med ham vis andre Horten-folk, oppsummerer Müller det nye bandmedlemmet, som har bakgrunn fra grupper som Shirleys Temple, Revolver og Tostrup Terrasse.

Og Gaute?

– Han var fan av oss og kunne ikke si nei! Og så glir han inn utseendemessig, lyder Müllers dom.

Like moro

Bjørn Müller har langt, svart hår («farvet, vet du, må det»), men kinnskjegget er grått. Han er 59 år og like begeistret.

– Jeg føler meg ikke gammel. Vi er aldri blitt millionærer på dette, vi driver på fordi det er moro. Mye reising? Du kommer til et sted hvor alle er blide mot deg, så det er opp til deg selv hvor sliten du blir, sier Bjørn Müller med et blunk og en slurk av ettermiddagsølen.

LES OGSÅ: Tilbake etter 10 års pause.

Med ny besetning og en drøss nye låter, håper han på mange nye spillejobber. Først skal Backstreet Girls gjøre åtte konserter i høst – pluss tjuvstart med minikonsert på slippdagen for Normal is Dangerous fredag i platebutikken Big Dipper i Oslo.

Forhåpentligvis står de på mange festivalplakater også til sommeren, men han bare ler når det er snakk om band de eventuelt deler plakat med.

– Jeg har ikke hørt om så mange av dem!

Punken reddet drømmen

Gamle punknavn, derimot. Ikke så rart – for det var det som gjorde at han fant sitt kall. Bjørn Müller vokste opp med en far som hørte på opera mens han hørte på Alice Cooper. Begge syntes den andres musikk «hørtes ut som folk ble drept», ler Müller i tilbakeblikk.

– Jeg ville tidlig bli rockesanger, men med de greiene man hørte fra 60- og 70-tallet, som Led Zeppelin med Robert Plant … så virket det helt umulig. Men så kom The Ramones, og jeg kunne synge med på alle sangene!

Müller nikker så håret flagrer og dama ser betatt på ham:

– Jeg kan takke punkrocken for at jeg driver med dette. Det var enkelt musicianship, enkelt utstyr. «Dette kan jeg gjøre», husker jeg at jeg tenkte.

Sier han som fronter bandet med 35 års fartstid i boogierockens tjeneste.

Klare for turné

Her spiller Backstreet Girls denne høsten:

* 13. september – Big Dipper, Oslo, minikonsert og signering
* 14. september – John Dee, Oslo
* 27. september – Parkbiografen, Skien
* 4. oktober – Lace, Horten
* 5. oktober – Retro Bar, Raufoss
* 18. oktober – Hulen, Bergen
* 19. oktober – Arena, Stord
* 25. oktober – Gamlebyen Kulturhus, Fredrikstad
* 26. oktober – Vårt Hjem, Steinkjer

(©NTB)

Fikk du med deg denne?