Avsluttet festivalsommeren i Trondheim:

Duell på festningen

Kjartan Lauritzen på scenen under festivalen Festningen 2019.
Til tross for at det bare er andre gang Festningen arrangeres har festivalen lykkes i å få på plass noen virkelig store bookinger i år, og har dessuten rukket å bli en av årets store begivenheter i Trondheim.

For flere av artistene var helgens opptredenen også avslutningen på årets sommerturné. Det var derfor litt spenning knyttet til hvorvidt konsertene skulle sitte som en kule etter mange gjennomkjøringer, eller om kruttet allerede var brent.

Inspirert av et hissig slagsmål som oppstod midt i publikum under en av konsertene, har vi forsøkt å sette noen artister fra hver sin dag opp mot hverandre for å se hvem som kommer seirende ut av duellen.

Kjartan Lauritzen vs Zara Larsson

Den første ”duellen” står mellom de to artistene som spilte nest sist på hovedscenen på sine respektive dager. Kjartan Lauritzen var i storform, bar overkropp i kjent stil og hadde publikum med seg allerede fra Fenomenet som første låt på fredag. Med Tarjei Strøm fra Datarock på trommer passer Fa-Fa-Faen ypperlig, men i år som i fjor er det særlig én låt publikum vil ha. Hovedpersonen selv truer flere ganger med å ikke spille Fredag i det hele tatt om det ble for mye mas om den sangen. Men vi får både den låta og mer til. Med varme farger fra skjermen i bakgrunnen og fyrverkeri lyser hele festningen opp i en god stemning det er umulig å holde avstand til.

LES OGSÅ: Håkan Hellström skriver historie med hjelp fra 200 000 fans.

På lørdag bød Zara Larsson på imponerende vokalprestasjoner og et hel-profesjonelt sceneshow i minst én liga over Kjartan Lauritzen. Men det er imidlertid et par ting som gjør dette til en litt jevnere konkurranse. Det er liten tvil om at Zara Larsson er en popstjerne i verdensklasse når hun står på scenen, men om noe var kanskje det showet litt for polert. Til tider bar opptredenen preg av å være en innøvd rutine. Det var dessuten veldig vanskelig å høre vokalen over tusenvis av fans som var minst like opptatt av å synge låtene selv som å lytte til dem.

Vinner: Her møtes nesten de to konsertene på midten til uavgjort, Zara Lauritzen om du vil

 

Foto:Tor Atle Kleven | GAFFA
Zara Larsson på scenen under festivalen Festningen 2019.

Myra vs 612

I dette avsnittet kjemper to hiphop-innslag som spilte som nummer to på den lille scenen hver sin dag mot hverandre. Først ut er bergensrapperen Myra, som ikledd slangeskinnsprint på slangeskinnsprint fra topp til tå, viser at hun selvsikkert mestrer både rap- og scenekunsten. Det er dessuten gledelig at hun har med seg livemusikere som skaper et levende og autentisk lydbilde. På denne konserten er det de basstunge låtene som fungerer best, og den nye Dette Er Mitt Navn oppleves litt anonym.

Rapcrewet 612 leverer på sin side også en svært levende konsert, men med litt rusk og ”lok” underveis. De mange guttene beveger seg mye på scenen og går sømløst både forbi og rundt hverandre som en fiskestim i akvarium.

LES OGSÅ: Når humor møter ektefølthet.

Selv om den mest kjente låta 612 for alltid serveres ganske lekent hele to ganger, er det såpass mye grums mellom låtene at det gir grunnlag for å tenke at det kan være noe sannhet i ordtaket ”jo flere kokker, desto mer søl”. Settet stopper blant annet opp når DJ-en setter i gang feil låt, og senere blir også Magnesium feilaktig introdusert og senere unnskyldt. Men de lykkes uansett godt med oppfordringen til moshpit.

Vinner: Myra

 

Foto:Tor Atle Kleven | GAFFA
Myra på scenen under festivalen Festningen 2019.

Lil Halima vs Benjamin Ingrosso

Muligens en urettferdig sammenligning, men begge artistene var altså andremann på programmet på henholdsvis fredag og lørdag. Etter at Hkeem har hatt æren av å åpne Festningen på fredag ettermiddag spiller Lil Halima på scenen ved siden av. Fremdeles er det få personer på festivalområdet, og det er et beskjedent publikum som har glede av artisten fra Bardu. Musikalsk sett foretrekker jeg i utgangspunktet definitivt denne duellanten, men utendørsscenen gjør at en del av drivet i låtene forsvinner og det blir ekstra vanskelig å gripe et publikum som er på vei bort til Matoma.

LES OGSÅ: Fear Inoculum mottas med hyllest.

Da jeg ankom konserten til Benjamin Ingrosso på lørdag ble jeg mildt sagt overrasket. Såpass tidlig på ettermiddagen hadde jeg sett for meg et publikumsantall på maksimum tretti personer, basert på erfaringene fra dagen før. Dette var åpenbart en grundig feilberegning. Massevis av unge publikummere med fletter i håret og glitter i fjeset hadde møtt opp tidlig for å sikre seg utsikt til den svenske popsangeren. Selv om det er langt fra Trondheim til Costa Rica, fungerer låtene bra til å bli fremført på høylys dag. Særlig populære blant publikum er selvfølgelig hiten All Night Long og Eurovision-låta Dance You Off, hvor Benjamin kan vende mikrofonen ut mot publikum store deler av låtene og få tekstene servert tilbake.

Vinner: Benjamin Ingrosso, basert på oppnådd stemning

 

Foto:Tor Atle Kleven | GAFFA
Benjamin Ingrosso på scenen under festivalen Festningen 2019.

Karpe vs David Guetta

Den store finalen, headliner møter headliner. DJ-legenden David Guetta skyter en hitparade uten sidestykke ut fra høyttalerne, og det blir ikke spart på sceneshowet i form av epileptiske lyskastere og pyroteknikk underveis. Festningen er kanskje over for denne gang, men det er absolutt ikke festen. Likevel er det en annen vinner av denne duellen, og vinneren spilte allerede på fredag.

Helt fra sceneteppet ble trukket fra appellerte Karpe til publikumets følelser. Live-videoen på storskjermene i svarthvitt satte en helt spesiell stemning som var toneangivende for resten av konserten. Dette er ikke tropisk tøys eller lettbeint pop, dette er alvor. Konserten har åpenbart blitt finpusset i løpet av sommeren, til og med crowdsurfing-seansen med det oppblåsbare flyet fungerer bra. Fellesskapet som oppstår under konserten er mildt sagt rørende. Målt opp mot hverandre setter denne konsertopplevelsen i sving et helt annet spekter av følelser enn den franske DJ-en, så valget er enkelt.

Vinner: Karpe

 

Se Tor Atle Klevens bildegalleri fra Festningen 2019: