Ida Jenshus ved musikalsk veiskille

Ida Jenshus fotografert i forbindelse med utgivelsen av hennes sjette studioalbum «From This Day On».
– Det musikalske vi har sammen betød mer enn egoene våre, sier Ida Jenshus om det å jobbe tett med ekskjæresten.

Igjen skriver de låter sammen. Alexander Pettersen er tilbake i bandet, og er medprodusent av hennes nye album From This Day On – sammen med bassist Pål Brekkås og den triple Spellemann-vinneren selv.

De samarbeidet musikalsk på fem plater fra 2008-debuten hennes. Men så var det over for countryparet. En stund.

– Det er ingen hemmelighet at Alex og jeg gikk fra hverandre. Vi spilte ikke sammen på et år. Nå jobber vi så bra sammen som vi aldri har gjort, sier Jenshus til NTB.

LES OGSÅ: TV 2 klar med høstprogrammet.

Lyden av det gjenopptatte samarbeidet er å høre på From This Day On, som akkurat er sluppet. Hun kaller det «et bandalbum», inspirert av samarbeidet med de fire musikerne hun har med seg i bandet foruten Pettersen og Brekkås også Pål Hausken og Bjørn Ola Ramfjord Johansen.

Denne gangen er musikken made in Trondheim. Der har hun landet, etter å ha pendlet mellom Nashville og Norge rundt tiden da hun forrige gang slapp album: 2017-utgivelsen Two Worlds, et resultat av samarbeidet med legendariske J.D. Souther.

– Det var en nedpå skive, noe jeg hadde behov for å gjøre. Men jeg var veldig klar for noe mer da jeg kom tilbake til Norge igjen, sier Jenshus.

Skriver hver dag

Derfor tar hun på den nye platen rene Taylor Swift-grepet. Pop-inspirasjonene får gi seg til kjenne. ABBA trår inn i det gode selskap sammen med hele countrylaget, prog og filmatiske innflytelser. Dermed blir det instrumenter i spennet synth til pedalsteel. Og masse koring.

– Jeg har sans for store lydbilder!

Hun starter med å skrive låtene på kassegitar. Må «kjenne låtene på kroppen» når de melder seg. Jenshus skriver litt hver dag, og kaller prosessen med en ny plate for en organisk prosess.

– Det er resultatet av alt jeg hører på og er.

Ida Jenshus gav ut From This Day On på eget plateselskap. Sterke anmeldelser har rullet inn.

– Fem femmere hittil, svarer hun kontant, og ler når hun medgir:

– Jeg følger med, ja! Jeg tror det skal bli enklere hver gang, men nei. Det er blod, svette og tårer hver gang når låtene skal ut. Når de bryter ut og begynner å bety noe for andre. Samtidig setter jeg mer pris på det enn noen gang. Jeg har lært meg å kjenne på gleden, nyte det som skjer.

Ikke bare brudd

Anmelderne har vært opptatt av at From This Day On er et bruddalbum. Men Ida Jenshus er klar i talen:

– Jeg synger ikke bare om brudd, slik noen tror. Heartland er politisk, du kan ikke unngå det i tider som dette. Den handler om at vi må bruke stemmene våre. Rushed Emotions handler om det å endre mønstre, om mitt forhold til stress. Jeg er bekymret og stresset av natur.

Hun er blitt 32 år gammel og har en solid karriere i platebransjen bak seg. Jenshus entret den sterkt, og fikk som første soloartist Spellemann for alle de tre første albumene. Den nye platen føles som et veiskille, sier hun:

– Det er en ny start, et nytt kapittel.

LES OGSÅ: Anmeldelse av «The Dead Don’t Die».

Nå venter en omfattende rekke med 22 konserter fra september til november.

Først gjør hun fem konserter med fullt band på rappen, før det blir solo- og duoturné nærmere jul.

– Det blir flere konserter med bandet til våren og på sommerens festivaler. Jeg spiller egentlig hele tiden, det er det jeg lever av. Man selger ikke mange plater i dag, sier Jenshus – før hun lyser opp og forteller:

– Vinylutgaven av From This Day On er nesten utsolgt hos Big Dipper!

(©NTB)