Øyafestivalen 2019:

Hvem er de norske artistene i liten skrift?

Bendik HK, Pen Gutt og Moyka er blant de mindre kjente norske artistene GAFFA-skribentene trekker frem før Øyafestivalen denne uka.
De er ikke et Spektrum-fyllende band fra det store utland. Men du bør ikke gå glipp av dem! Hvem er de norske navnene i liten skrift?

Øyafestivalen 2018 var en stor suksess, og minnene fra tidenes Oslo-sommer ligger friskt i minne. Da er det heller ikke rart at billettsalget til årets utgave har gått unna.

Det har riktignok hjulpet at festivalen har sikret seg noen heftige toppnavn i år: The Cure og Robyn kunne lett fylt Spektrum på egenhånd.

LES OGSÅ: Advarer mot billettkjøp på svartebørsen.

Noen vil kanskje si at Tøyens gigafestival booker litt vel trygt: blir det ikke litt vel mye av disse gamle, internasjonale heltene, som hadde passet like godt på Øya ’09 som ’19? Hvor er den nye, norske musikken? Det disse kritiske stemmene imidlertid ofte går glipp av, er derimot følgende: Det er faktisk rikelig med mindre kjente, norske navn på Øya-plakaten. Man får bare ikke så lett øye på dem.

GAFFA-skribentene har saumfart alle de norske navnene i minst skrift på plakaten, og gir deg her våre absolutte favoritter. Disse er det lett å gå glipp av i mylderet mellom amerikanske, britiske og svenske hovednavn, men det fraråder vi på det sterkeste.

Annerledes og friskt

Hvem: Pen Gutt
Hvor: Fortum
Når: Fredag 9. august, klokken 18:55
Hvorfor: Eklektiske Pen Gutt har tatt eierskap over det narsissistiske navnet og laget sitt eget lille musikkunivers levert på norske tekster på klareste bokmål. Kall det avantgarde-hiphop eller artsy, det er utvilsomt annerledes og friskt. Så friskt at internetts mest opptatte musikknerd, The Needle Drop, trakk låten hans Independent fram i sine anbefalinger.

Pen Gutt holdt to konseptuelle konserter under årets by:Larm som imponerte og fascinerte publikum og kritikere. Han fulgte opp med låten Undercover som bare har strukket fascinasjonen enda lenger. Nylig ga han også ut den utrolig stilige musikkvideoen til konseptlåten Pen Gutt hvor han har fått med seg Kaja Gunnufsen på gjestevokal. Hva den pene gutten skal gjøre noe på Fortum-scenen under Øya er vanskelig å vite. Men det er nok lurt å møte opp for å finne det ut.

Anbefalt av Peder Ebbesen

Maksimalistisk, bombastisk electronika

Hvem: Moyka
Hvor: Vindfruen
Når: Lørdag 10. august, klokken 13:50
Hvorfor: Moyka er en 21 år gammel hallingdøl, vokalist og singer-songwriter som studerer musikkproduksjon i Bergen. I likhet med navn som jez_ebel og Iris, er hun del av en ny bølge av unge elektropop-stjernerneskudd som har sprunget ut av byens musikkmiljø og debuterte på by:Larm tidligere i år. På singelen Colder fra tidligere i år, bemerket hun seg med hakket mer … kjøligere electronica enn resten av hennes generasjon. Men også større.

Det er noe nesten nostalgisk over sounden: dette lyder som Röyksopp med Susanne Sundfør. Bare at alt er både selvprodusert og -sunget. Og dersom du har abstinenser nå som det har gått et halv tiår siden Running to the Sea og Save Me på det Sundfør-gjestede, avsluttende albumet til Röyksopp, kan du ikke trå feil med Moyka. Undertegnede har i hvert fall troen på at hennes maksimalistiske, bombastiske electronica kan finne et svært naturlig hjem når den nå stepper opp til en større festivalscene.

Anbefalt av Eskil Olaf Vestre

Naturlig spenningsmoment

Hvem: Spurv
Hvor: Sirkus
Når: Lørdag 10. august, kl. 15:05
Hvorfor: Spurv lager storslagen post-rock på linje med de store canadiske navnene som Godspeed! You Black Emperor. Vi snakker episke oppbygninger, og strykearrangementer som er til å gråte av de er så vakre. 2018s Myra er deres beste verk til nå. Imponerende produksjon og fin nærmest nasjonalromatisk estetikk.

Det du kan forvente deg når de inntar Sirkus-scenen på Øya er like mye samtidsmusikk som det er rock. Antagelig kommer de til å ha både strykere og blåsere, og antagelig kommer det til å bli grisefint, men også ganske hardt til tider. Utover det er det ikke så lett si. Og derfor burde se nettopp Spurv! Spenningsmomentet bidrar alltid til å gjøre en konsert ekstra magisk.

Anbefalt av Henrik Engø Lesjø

En av hjørnesteinene i talentfabrikken

Hvem: Fredfades
Hvor: Klubben
Når: Lørdag 10. august kl. 16:40
Hvorfor: Mutual Intentions har de seneste årene presentert en rekke av de dyktigste nye artistene som kommer ut fra vårt vakre land. Gjennom forskjellige prosjekter har Fredfades klart å bli en av hjørnesteinene i talentfabrikken. Fra hverdagspoetiske rapvers fra Tøyen Holding til tonesetting av slampoeten Fredrik Høyer på Grønlandsutraen. Fredfades er uten tvil et multitalent av dimensjoner.

Utover dette er han også en ihuga nerd innenfor alt fra house til disco, soul og jazz. Hans seneste utgivelse, Jacuzzi Boys, er et samarbeid med produsent Jawn Rice. Deep house-prosjektet kom kanskje ut allerede i januar, men markerer seg fremdeles som en av årets sterkeste innenfor sjangeren. Det er vanskelig å forutse hva Fredfades vil finne på når han spiller på Klubben 10.august, men uansett om man liker fugl eller fisk, vil det trolig falle i smak.

Anbefalt av Mats Norbeck

Dansbart og udefinert

Hvem: Farao
Hvor: Sirkus
Når: Torsdag 8. august, klokken 15:55
Hvorfor: Jeg visste ikke hvem Farao var før i fjor. Albumet hennes Pure-O kom plutselig flyvende hardt inn fra siden og traff meg med noen dansbare synther og et ganske udefinerbart sjangeruttrykk. Kari Jahnsen som hun egentlig heter spiller noe som kan minne om Purity Ring og Robyn, men i en slags Berlin-disco-mørk-synth-pop-forpakning.

Det er egentlig ikke så farlig hva man kaller det. men Farao gjør helt utrolig kule ting med den luftige stemmen sin og pakker den inn i deilige elektroniske lydlandskaper som vi i GAFFA gleder oss til å se på Øya. Sjekk spesielt uten låtene Triumph over Me og Marry Me for å få et inntrykk av bredden Farao kommer med.

Anbefalt av Peder Ebbesen

Analog dansemusikk på sitt beste

Hvem: Kommode
Hvor: Vindfruen
Når: Torsdag 8. august, klokken 14:15
Hvorfor: Selv om begge partene i duoen Kings of Convenience har hver sine sideprosjekter som de sysler med når de ikke er ute og quiet-rocker verden rundt sammen, er nok Erlend Øyes The Whitest Boy Alive en god del mer kjent enn Eirik Glambæk Bøes Kommode. Øye, som i dag bor i Italia, dannet bandet med nye tyske kompiser etter at han forlot Bergen for Berlin på starten av 00-tallet. Men for den ikke fullt så rastløse Bøe innebar Kings of Conveniences omfattende turnévirksomhet litt vel mye bortetid fra hans kjære Bergen, som har forblitt hans faste bopæl i alle år.

Og Kommode er hjemmekjære Bøes band sammen med gode, gamle musikervenner fra oppveksten i Bergen – de samme medlemmene som spilte i hans aller første band Skog på begynnelsen av nittitallet, minus Øye. Prosjektet har eksistert under sitt nåværende navn siden 2006, men ikke før i 2017 ble det endelig album av det. Skivas tittel Analog Dance Music beskriver egentlig helt perfekt hvordan musikken du kan forvente på Øya låter. Dette blir dansbar, nostalgisk hygge.

Anbefalt av Eskil Olaf Vestre

Det skal danses med et litt alvorlig ansikt

Hvem: Bendik HK
Hvor: Klubben
Når: Torsdag 8. august, klokken 15:55
Hvorfor: «Bendik HKs låter innehar litt de samme kjølige undertonene som er å finne i låter av Mount Kimbie. Storheten i låtmaterialet er tidvis på linje med artister som Aphex Twin og Schlohmo», skrev GAFFAs anmelder om fjorårets debut-EP Depot. Det fremtidsdystopiske og suggerende lydbildet Bendik Hovik Kjeldsberg serverer er tung kost.

Ambient house drevet av perkusjon og med en forholdsvis mørk og dyster tone. Det skal danses med et litt alvorlig ansikt. Ryktene skal ha det til at trommeslageren putter i stand noen ganske saftige lysshow og visuals. Sist gang vi så han så var det uruk-hai og slagsscener fra «Ringenes Herre: To Tårn». Hva mer trenger du?

Anbefalt av Peder Ebbesen

LES OGSÅ: Forhåndsrapport: The Cure avsluttet Roskilde.

Noen vi har glemt?

Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen eller på GAFFAs Facebook-side om hvilke mindre kjente, norske artister man absolutt bør sjekke ut under dødtiden mellom toppnavnene fra USA og Storbritannia.